Tuesday, March 17, 2015

Meroyan ke merungut.

Hmm..
Tak tahu sampai bila kerja kat sini. Bos dah kata tunggu company release. Hati aku ni pulak macam berbelah bahagi. Cari kerja lain tapi tak ada peluang apa pun lagi. Ada lah a few companies call tapi end up macam diam je. Try to follow up sudahnya tak angkat pulak person in charge tu. Mungkin bukan rezeki aku nak dapat interview kot. 

Dec aritu ada attended interview kat The Pinnacle. Mak ai. Bukan interview dengan orang kita. Direct interview dengan Australian thru video call. Gila unexpected ! Tapi alhamdulillah, rasa OK sangat dah. Cuma tak ada rezeki. Mungkin candidate lain lagi better kot. Bab salary paling tak tahan. Macam kena reject expected salary tu. Tapi aku ada alasan aku sendiri.

Tempat kerja sekarang ni OK je. Cuma sini contract basis. Lepas project either kena transfer atau kena halau dengan duit... Fhhh.. Sekarang ni tak nampak lagi company ni ada projek lain. Em. Maslah besar dah company ni. High turnover labor. Benefit very low. Bukan nak burukkan. Tapi dah jadi reality. Aku bekerja dengan MCB ni dari 2009. Lepas tu stop dapat offer kerja lain, time tu pun tak nak lah stay lama kat MCB sebab projek dah nak habis. Haruslah pantas cari kerja lain. Tup tup Prometric call. Aik. Tak apply tapi dapat call suh datang interview. Rezeki besar ni. Prometric ni MNC. Sangat bagus dalam benefit. Tapi kerja dalam 8 bulan tahu tahu dah nak kahwin. Bulan 5 resigned. Sayang jugak. Tapi nak buat macam mana. Hati berontak nak duduk dengan suami. 

So berhenti lah dari Prometric. Kebetulan ada vacancy kat MCB tapi projek Manjung. So fikir-fikir balik boleh lah nak ikut MCB balik. Tapi aku sendiri tak jamin nak stay berapa lama sebab aku macam mana pun nak sturggle cari kerja Ipoh. Aku tak larat nak kerja 6 hari seminggu. Keadaan semakin parah bila dah ada anak. Kerja 6 hari. Jauh pulak tu nak ulang alik. Payah aku rasa. Kerja Ipoh satu pun tak ada. Alasan current salary is too high. Macam mana. Tak kan nak down grade salary. Dengan commitment yang besar ni. Oh tidak. Jadi aku semakin beralah dan bertahan bersama MCB. Sekarang dah hampir 3 tahun. Projek dah memang totally nak siap. Bos pun ada cakap kat aku suruh aku stay sini sorang. Dia dengan another one staff dah nak transfer HQ. Aku? Oh. Lupa nak cakap. Bos aku cakap aku stay sini. Jaga kat sini. Tunggu company release ! Nanti ada sikit compensation. Errrr... Racist jugak ni. Tapi tak apa. Aku memang if dapat transfer HQ atau transfer mana-mana projek aku dah tak nak. Sebab aku dah tak nak kerja 6 hari. Aku dah berkahwin. Ada anak. Ada tanggungjawab. Ada misi. Kalau belum kahwin atau single mungkin lah kan. So sekarang ni tunggu jelah mana-mana rezeki lain atau sampai masa company release dan berbekalkan compensation tu lah nak buat belanja kelak. Err.. Aku redha lah apa pun. 

Tadi singgah cuci kereta. Ada makcik ni peramah. Tanya aku macam-macam. Termasuk soal kerja. Jadi aku yang memendam je perasaan, tak tahu nak cerita nak luah. Jadi makcik tu jadi external person atau stranger first yang aku luah. Aku kata lepas habis ni tak tahu nak kerja mana. Then, semangat aku naik balik bila makcik ni kata jangan fikir atau terlalu fikir. Sebab nanti kita yang jadi risau. Biar kan je. Tengok macam anak dia, Jumaat resign, Isnin dah ada orang panggil interview & dapat kerja. So aku pun bersemangat lah sedikit. Sedikit. 

Aku redha. Apa Allah nak tentukan. Mana yang terbaik soal rezeki aku. Sebab semua tu dari Allah. Ada hikmah disebaliknya. Mana tahu aku dapat pampasan, tiba-tiba dalam masa yang sama aku dapat kerja lain tanpa menganggur kan? Allah knows well. Aku hanya bergantung pada Allah. Semoga Allah mendengar rintihan hati aku , kerisauan aku dan seterusnya menggantikan semua kegusaran tu dengan sesuatu yang lebih indah. Bukan untuk aku seorang, malah untuk suami dan anak. InshaAllah , Amin. 


Thursday, January 22, 2015

Hari 2 - Rumah Mode & Trans Studio



Hi. Entry yang pasal makan tu. Ni ada lebihan gambar. Alahai. Non-organised photos. Bila check balik terjumpa pulak gambar ni. Harus kongsi. Sebab ada nampak sikit view restaurant ni.



Ni salah satu pondok. So kat restaurant ni banyak pondok. Boleh pilih mana-mana. Yang bestnya, sinki ada kat setiap pondok. Tak perlu jalan jauh-jauh nak basuh tangan kalau dasar Melayu makan pakai tangan kan. Kadang-kadang ada sesetengah kedai tu, kemain jauh sinki. Dah lah tangan kita ni lepas makan, penuh nasi-nasi & kaler kuah melekat kat jari, naik segan on the way pergi sinki bila orang lain nampak tangan kotor kita kan. Kalau jenisan jilat jari tu OK lagi. So kat sini memang lah bagus. Service-friendly.


Cantikkan? Ni panggil apa eh? Tapi dah berlumut. Tak ada orang nak basuh agak nya. I suka sangat ada kolam-kolam ikan kecil macam ni. Bila tengok , terus hati berontak nak ada rumah sendiri secepat mungkin. I tak target rumah besar. Yang biasa sudah. But most important is landed type. Tapi macam tak ada rezeki lagi buat masa ni. Hari tu dah nak attend auction. Malangnya owner tu dah bayar semula pada bank. Hampa harapan. Siap ambil cuti nak balik KL nak attend auction. Oh ya. I targer rumah lelong sebab sekarang rasa tak mampu nak beli landed house kat area KL. Tapi auction ni kena prepare 10% asking price. Kalau harga mahal sangat, duduk diam je lah. Kesian laki I. Dah semangat dah nak attend. Bila agent call cakap auction cancel, sedih dia. Tak apa husband. Kita cuba nasib lain lagi lepas ni. Kalau ada rezeki, I nak buat kolam cam ni ye !


Jalan-jalan tengok view. 


Rajin Aki layan cucu. Best jalan-jalan kalau orang lain ada sama. At least tak penat sangat. Sebab ada orang akan tolong tengok-tengok kan kalau I penat. I selalu cakap kat Fildauz kenapa Aazad ni aktif sangat. Dia kata budak-budak kecil memang aktif. Sebab darah masih baru. Macam kita dah tua, darah pun dah lama. Tulang pun dah tak kuat. Ye ye je jawapan Babah. Tapi time Babah stress, direct je dia cakap kat I "Anak kita ni aktif sebab susu ke? ". Setiap kali dia penat dan stress mesti cakap benda tu. Siap nak tukar susu bagai. Bila time beli barang keperluan Aazad, I akan tanya, nak tukar susu tak?. Dan dan dia kata tak payah lah. Sigh ..



Cantik kan? Bagi I kira OK dah decoration. Tak ada lah teruk sangat. OK sangat pun tak. Lepas makan, kitorang decide nak pergi Rumah Mode. Actually kat Rumah Mode ni tak ada lah benda branded sangat pun. Ada branded tapi I sendiri tak sure sejauh mana authentic product tu. Contoh macam handbag Prada. Confirm harga beribu. Tapi bila kat Rumah Mode ni, if convert RM, jadi dalam RM 400++. Boleh ke? So level of originality tu kurang disebabkan price. Tempat ni famous. Kekonon diorang kata sini tempat-tempat lepak golongan elit. Bila tengok orang yang lepak tu memang lah nampak keberadaan diorang. Tapi jika compare dengan Malaysia tahap diorang gaji RM 3000 je kat Malaysia. Jadi tak yah belagak sangat. Bukan apa, time I pergi tahun 2013 tu, I dah lah tak ada baju cantik dan mewah. Sebab budget beli semua kat Indon. Bila sampai sana, lekas-lekas beli baju untuk pakai sepanjang kat sana. So bila main rembat je baju, dah sah-sah lah tak berapa nak mewah kan. Bila pergi Rumah Mode ni, kemain ibu ibu, tanter tanter tengok I macam sinis je. Maklum lah I pakai baju beli kat Pasar Baru. Hampagas betul. I ada cerita benda ni kat family I. Diorang sendiri tengok time visit kali ni. Memang ye pun perangai orang elit kat sana macam pandang rendah if pakai baju bolayan je. Nak je sound. "Tanter, baju yang tanter pakai itu jika di Malaysia enggak dipandang. Kerna baju tanter itu bukan original, kelasan gred A aja ya buk !". Tapi tak terluah. Simpan dalam hati.



I pandang kamera, anak tak pandang. Kelain pulak kepala dia pusing. Gambar bertiga memang payah nak nice. Ada je problem. Macam ni gaya nak photoshoot kat studio. Membazir je I rasa nanti.


OK. Yang ni sedih. Suruh anak tengok kamera, I pulak tak tengok kamera. Payah kan T__T 



Time ni Mak dah penat nak bergambar. Tapi I paksa jugak. Bukan apa. Lepas ni entah bila dapat datang lagi. Mana tahu ni first & last datang Bandung. So kena gagahkan bergambar jugak. Abah jangan suruh. Angkat je camera, dia posing dulu. Hehe.


OK. Lepas penat kat Rumah Mode, kita berjalan ke Trans Studio. Pak supir kata time kita pergi ni dah nak tutup. Ada lagi balance sejam lebih cam tu. So dia pesan tak payah masuk sebab nanti rugi. Fee dalam RM 50 untuk weekdays. RM85 untuk public holidays. (Harga plus minus lepas convert RM). Mahal jugak sebenarnya. Tapi rasa macam best. Sebab kitorang tengok dari luar pun dah rasa kebestan nya ! Tapi decide tak nak masuk. Tak berbaloi.


So bergambar je lah kat area sini. Jadi lah, Untuk kenangan. Last time pergi tak jejak pun kaki kat sini. So this time, tak masuk pun tak apa, asal dah jejak pun cukup lah. Mana tahu next time datang boleh masuk pulak ke. Time tu Aazad dah besar ke... Best sikit dia boleh enjoy dalam tu :)



The family. Mana Aazad ??? Nampak jambul jaaaaa..


OK. Yang ni nice. 


Kita kasi candid sikit mak abah. Amboi kat belakang tu. Kemain serious.Ada promoter datang nak jual kondo kat Bali. RM200,000 plus. OK sangat lah kan?. Tu yang laki I beria nak dengar. Pakej ni lepas beli kondo tu ada orang tolong incharge kat sana. Kira kita macam sewakan pada orang kat sana. Nanti bila ada orang menginap kat unit kondo kita beli, kita dapat untung. Macam best ! Laki I dah beria dah kekonon balik Malaysia nak pergi terjah bank. Nak tanya macam mana kalau nak beli property luar negara. Balik Malaysia apa pun tak ada. Habuk je. Hehe. Kita discuss beli rumah untuk sendiri dulu ya !

OK. Habis cerita 2nd day kat Bandung. Next entry cerita 3rd day still in Bandung & trip to Jakarta from Bandung.

Capet bangat deh lama nak habiskan entry ni.

Daaaa~




Tuesday, January 20, 2015

Hari 2 - Floating Market Lembang

Fuuuu... Tiup habuk. Dah berhabuk dan bersawang dah blog ni. Dah masuk tahun baru dah pun. Macam mana pun, mesti habiskan entry cuti kat Indonesia ni. Kalau tak habis rasa tak complete. Sebab nak share jugak info pasal negara orang :)

So next destination lepas Tangkuban Perahu is Floating Market Lembang. Tempat ni satu jalan dengan Tangkuban Perahu. Tapi belah bawah. Kalau pergi Tangkuban Perahu, ajak lah supir singgah sini. Sangat best. Ala-ala floating market kat Thailand & Vietnam. Tapi sini market dia biasa je. Orang yang berniaga je ala-ala duduk atas sampan. Tapi kita beli kat tepi tebing je. Sama konsep macam floating market kat Hatyai. 



Tasik. Boleh lah kalau nak merasa naik boat tu. Tapi I tak try pun. Dulu pergi pun tak try. Ala-ala kat Taman Tasik Titiwangsa. So tak payah buang masa. Target datang sini sebab nak merasa beli barang makan kat sini. Sebab 2013 pergi tak dapat beli apa. Wallet husband tertinggal kat dalam van. Time tu pulak dia kena cerry-berry yang teruk. Memang tak pusing pun kat sini. So this time, jalan pusing sampai habis. Balas dendam punya pasal. Hehe.


Besar sangat kat sini. Tawaf tempat ni memang penat sangat. Tapi seronok :)


Tengok. Siap ada water-train. Sama kan macam kat Titiwangsa. Tapi tak tahu sekarang ada lagi ke tak. Sebab last pergi time kecik-kecik dulu. Sekolah rendah lagi. Dah almost 20 years back.


Siap ada pulau untuk itik. Kemain Silap. Angsa. Baru perasan leher panjang tu Angsa. Maaf.


Ni signature floating market. Guna sampan ni lah diorang meniaga.


Ikan ni kemain bekerumun. Tunggu makanan. Time ni ada orang baling roti. Tu yang kemain ikan-ikan ni berebut-rebut. Nganga je mulut masing-masing. 


Cantik sangat tempat ni. Kat sini still sejuk jugak. Takde lah panas sangat. 
Bandung memang sejuk. Sesuai sangat dengan badan Aazad yang tak boleh panas tu. Kat sini dia siap pakai long-sleeve. Tak nampak peluh dia pun. Kalau tak, tak de matahri pun dia kemain peluh. Sini die cool je. Tapi I standby jugak sleeveless dia. Kang tiba-tiba matahari terik acaner. Ready je. 


Time ni adalah matahari sikit. Tapi still angin sejuk-sejuk. 


Tengok budak kecik ni. Bawak saja buggy. Tapi dia tak nak naik. Nak berjalan. Bila pandai jalan I lah pening. Dulu tak pandai jalan, bising bila anak nak pandai jalan alamak, I totally extra tired. Sebab Aazad ni bukan jenis nak ikut orang. Dia ikut kaki dia mana dia nak pergi main terjah je. Jenuh lah nak kejar. Dah tu, jalan laju pulak tu. 


Letak atas meja. Bagi makanan. Baru macam boleh kitorang semua bernafas. Dia sorang punya aktif, kitorang 6 orang tak larat dah memasing nak kejar dia. Ni dapat lah berehat sekejap sementara berhenti solat. Ni pun dia laju je pergi ikut Babah dia ke Musolla. Nampak air tempat ambil wuduk. Laju lah melangkah. Angkat letak atas meja. Umpan dengan biskut. 


Tengok tu. Kalau campak dalam buggy macam tu lah dia. Nak keluar sesaja!. Kalau duduk dalam buggy tu senang sikit nak jalan. Tak delah asyik nak melencong ke sana sini ikut gerak langkah dia. Seminit tak dia. Nak bergambar pun payah T__T .
Anak oh anak.


Sorang pegang badan. Sorang pegang kaki. Punya lah kuat tenaga budak kecik ni...


Muka merajuk. Kena sound dengan Babah sebab tak nak duduk dalam buggy
Sekejap je pun. Tak sampai 3 minit dia sibuk nak keluar balik.


Kannnn dah kata. Siap dah berdiri lagi. Seram betul tengok. Buatnya terjelepuk jatuh kan naya.
I ni jenis suka fikir over-thinking punya pattern. Dok lah fikir anak jatuh tersembam muka lah, apalah. Tu yang tak tenang je hati. 


OK. Ni lah floating market nya. Boat yang meniaga tu kat tepi-tepi je. So kita kena pijak lah lantai buluh tu. Yang tu atas air. Ngeri jugak. I kan over-thinking. Kang buatnya roboh buluh-buluh tu , tak ke tenggelam dalam air. Naya sungguh. Kat sini makanan harga standard Malaysia je. Tapi nak makan pun tak delah pilih yang pelik-pelik. Setakat sausage tu terima jugak tekak. Tapi kalau macam bakso, pecal semua tu tekak ni tak terima sangat. Spring Potato pun ada. Selalu je jual ada jual kat pasar malam. Tak rasa teringin pun nak beli. Tapi kat sini, perut terus jadi lapar. Kemain beli banyak-banyak. Jakun kat tempat orang tu benda biasa kannnn.


Tengok tu. Dekat-dekat je sampan-sampan ni. Banyak jugak jenis makanan yang dorang jual. Lalu dengan tak lalu je lah kan makanan masakan Indon. Mana kena sangat dengan tekak Melayu asli I.


Unik kan paip ! Buat pakai buluh je. Air mak aiii sejuk sangat. I perhatikan je budak kecik tu. Tu dia dah perasan ada air. Aish. Memang kalau lepas dari buggy tu confirm dia terjah paip air ni. 


Ni coin. Kena tukar coin baru boleh beli. Sorry gambar blur. Macam tak budget nak blur, tak fikir pun nak snap banyak kali. Hehe.


Tengok tu. Kemain borong makanan. Seronok lah dapat bercuti dengan family. Rindu sangat time ni. Sebab dapat jalan sama-sama kat tempat orang. Tapi mak I gayat. Takut naik flight. So macam tak ada harapan nak jalan sama lagi. Kalau nak mungkin kena ikut mak pergi buat umrah atau haji. Mihmihmih.


OK. Posing lagi. Ni the way Aazad buat 'peace' sign. Kalau kita kata 'peace' dan-dan tangan dia macam tu. Entah lah. I tak ajar pun. Mana dia belajar entah.


Time ni table ada 2 orang Indonesia tengah makan. Tapi kitorang tumpang kat meja tu. Last-last kemain kelam kabut mamat dua orang ni makan. Sebab tengok makanan kitorang dah nak penuh meja. Tahu pun. Mula-mula tu dorang macam nak buat keras jugak. Makan slow fefeeling romantik gay gitu. Tapi faham-faham lah. Family I ni mana tahu malu sangat. Cakap tumpang. Tapi letak makanan sampai depan mata mamat dua orang ni. Terus kelam kabut nak chow budak tu.


Nampak beg hitam tu. Tu budak tu punya. Kemain biar kan beg atas meja. Mula-mula tu tak lah kisah sangat sebab kitorang tumpang je. Tapi bila dia macam tak cuba nak alihkan beg dia tu, so rasa macam OK dia sengaja tak nak tolak ansur. :P Tak apa lah. Lagi pun budak bujang. Mungkin tak fikir jauh lagi. Macam kita lah time bujang-bujang muda dulu. Mana fikir kan perasaan orang lain pun kan. Tak ngaku eh? OK. Fine. I je kot macam tu T_T


OK. Nak balik dah. Jom merentas hutan belantara. Ya Ampun.. Cantik bangat tempat ni. Kemas dan bersih sangat. Mana ada sampah ! Kalau kat Malaysia, at least ada tisu orang buang. Hehe. Jangan marah. Bukan hentam Malaysia. Hentam orang suka buang sampah merata tu .


OK. Team perempuan bergambar. Rindunya time ni. Bila lagi dapat travel sama-sama.


Geng lelaki bergambar. OK. Lelaki extra seorang. 


Mak dan abah. Kalau tak suruh bergambar memang tak ada gambar diorang berdua.



Tapi abah memang kaki posing. Suka sangat bergambar. Kalau bergambar menyengih sampai ke telinga. Ni siap posing depan main entrance Float Market ni. Mujur orang tak kisah sangat. Sebab zaman sekarang berposing pelik-pelik pun orang dah tak hairan. Yang hairan kalau ambil gambar berdiri tegak. Tu hairan.


Babah entertain Aazad. Dapat penukul belon ni. Asyik nak ketuk orang je. Naik flight kena kempiskan. Padahal tak payah pun tak apa. Jenuh lah picit nak bagi kempis time kat airport. 


Tengok. Happy je dapat belon. Anak kecik ni memang suka sangat belon. Kalau pergi pasar malam tak payah beli mainan apa, beli belon RM 5, terus diam. Mujur nak umpan pun umpan yang murah. Kekeke.


Dah balik dari Floating Market, pergi lunch pulak. Memandang at the first stage nak pergi makan kat Kampung Daun, Tapi Pak Cahyadi kata kalau pergi malam kira kita macam dah pusing balik. Sebab Kampung Daun tu betul-betul dekat dengan Tangkuban Perahu. So dari pusing-pusing waktu malam, baik kita pergi tempat lain. Lunch kat sini. Nama restaurant tak ingat. Dok update dengan Pak Supir. Pak Cahyadi tu kata kita makan kat Kampung Daun. Erghhh. I pun dah keliru kat sini. Last time pergi Kampung Daun atas bukit. Ni macam tempat lain. Atau ni Kampung Daun 2. Sebab kalau tengok dalam map, ada dua tempat Kampung Daun. So whatever~



Entrance ada benda alah ni. Takut wey. Patung-patung muka seram. Kat Bali memang famous patung muka seram ni. Aazad memang takut bila I bawak dekat. So jangan mengusik dia. Kang tak tidur malam pula.


Pilih menu. This time semua tekad nak makan goreng-goreng. Dasar tekak Malaysia sangat. Kat mana tercampak mesti nak makan ala-ala kat negara sendiri. Memang lah tak boleh nak hidup kat negara lain. Beku rasa tekak ni seketika nak telan makanan orang asing.


Kan. Bukti I dok mengkaji nasi goreng. Banyak lah hai jenis nasi goreng. Harga pun murah. Dalam RM6-10 sepinggan. Murah kan?? Kan kan kan. Kat sini kalau nasi ayam sepinggan RM 10, I baling pinggan tu kan makcik kedai. Amboi nak jual mahal-mahal ye!


Ni lagi muka orang tekak melayu. Merata pergi nak Teh O sesaja. Dah lah sana famous Teh Botol. Itu dia tak layan.



Main lah anak. Mak dah kebulur. Main lah. Jangan terjun kolam tu dah.


OK. Dah lari ke mak. Lapar lah tu... Hihi..


OK. Lepas ni entry nak cerita pasal Rumah Mode & Trans Studio. Gigih tau nak cerita part by part. Place by place. Syok sendiri. Sambil tu nak uji ingatan I yang dah kertu ni. Mampu ke ingat setiap benda buat kat sana. Lets Test!

Oh ya. Nanti I share pasal Pak Supir ya. Harga memang best. Superb murah. Kawan I baru pergi bulan Nov aritu pun I recommend. And guess what ? Cousin dia terkejut dengan harga paket (pakej) yang Pak Cahyadi ni bagi. Wow!

See ya!