Wednesday, December 14, 2011

Hi.

Pejam celik pejam celik. Dah masuk hari ke 19 menjadi tunangan orang. Em, alhamdulillah dengan hubungan ni. Dengan karier yang ada. Dengan keluarga yang sentiasa support. Support? Huhuhu.. Tanpa orang-orang yang saya sayang ni, saya rasa saya dah lama tak de kot. Yelah, dulu bagaikan nyawa-nyawa ikan menempuh kesakitan. Sekarang tak lagi. Amin.

Dah jadi tunang orang ni, banyak batas. Buat masa ni, alhamdulillah. Tiada dugaan yang besar-besar. Dan saya akan terus berdoa, kalau boleh biarlah tak de dugaan yang melibatkan hati dan perasaan. Sebab semua orang tahu, dugaan tu lah kena kuat untuk tempuh. Kalau tak kuat, tu yang jadi macam-macam kes. Saya admit, dala hati saya, saya takot sangat kalau-kalau ada dugaan camtu. Tapi selalunya benda yang kita takut lah yang akan datang kan? So, saya berdoa banyak-banyak kalau boleh jangan ada baik sebelah saya, mahupon sebelah tunang saya. If ada pon, mintak kuatkan hati kami bersama tempuh dugaan tu. Sebab saya cakap saya jadi takut, ialah, saya dapati ramai antara kawan-kawan di facebook terutamanya, selalu ada status marah-marahkan suami lah, marahkan tunanglah, marahkan bf lah. So, saya tahu itu sebenarnya dugaan untuk mereka. Tetapi.... Tak seharusnya buat camtu sehingga kadang-kadang boleh buat kawan-kawan lain fikir lain. Pahamkan? So saya takot satu hari saya jadi macam tu, atau saya takot dugaan sehebat macam tu menjerumuskan saya untuk betindak memalukan pasangan. Hurmmm.. Nauzubillah.

Kadang-kadangkan, bila kita terlalu cinta dan sayangkan seseorang, kita bersifat buta, pekak. Begitu jugak bila tengah marahkan orang. Apa yang ada di sekeliling kita, kita ignore. Sebab perasaan marah tu dah menguasai diri. Sebab tu , kita kena tahu mengawal emosi bila marah. Better korang nangis je bila ada masalah. Sebab nangis tu dapat legakan hati. hehehe.

So, saya beharap saya tak kan jadi camtu. InshaAllah. Amin.





Friday, December 9, 2011

Penghujung Cintaku




Berakhir sudah pencarian cintaku
Jiwa ini tak lagi sepi
Hati ini telah ada yang miliki


Tiba diriku dipenghujung mencari cinta
Diri ini tak lagi sepi
Kini aku tak sendiri


Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu disisimu seumur hidupmu

Aku akan menyayangimu
Kukan setia kepadamu
Kukan selalu disisimu seumur hidupmu

Fildauz & Azida
26th Nov 2011


Monday, December 5, 2011

E-day Fildauz & Azida 26 Nov 2011

As-salam..

Macam korang semua tahu, 26 Nov aritu, telah berlangsung Majlis Pertunangan saya bersama si dia. Buat pertama kali dan terakhir kali. InshaAllah. Saya memilih tarikh tersebut sebab utamanya adalah 26 Nov jugak merupakan tarikh lahir tunang saya (chewwaaahhh, dah boleh panggil tunang.. fewitttt...). Yup, birthday encik tunang saya jatuh pada tarikh tu. Jadi kira macam hadiah lah untuk kami bersama walaupon tu tarikh lahir beliau. Dan yang paling penting, kegembiraan akan 'bedouble-double' bila menjelang ulang tahun kelak. Dan sebab yang paling utamanya, hari tu jatuh pada hari Sabtu dan kena pulak time school holiday!! So tak susah keluarga-keluarga yang sudi nak datang untuk meriah-riuhkan suasana. Sebab cuti sekolah. (Apa kena mengena eh? Sebab yang drive dah tentu bukan adik-adik saudara yang masih bersekolah...) Tah, tu memamg tak de jawapan. Tapi, kenduri memang teramatlah selesa buat time cuti sekolah.

So kat sini, nak ucap beribuan terima kasih kepada semua yang sudi hadir dan yang sudi wish tahniah kat kami.. Tak kira, tokki ke, opah ke, atok ke, mak teh, pakndak, mak tam, mak wa, mak ngah... hah! Amek ko.. Tak kan nak atur pulak kan? Mahu bepuluh-puluh entry if nak listing. Tak sanggupppp.. Pendek cerita, nak ucap kat semua tetamu, sedara-mara, sahabat handai, kawan-kawan abah, kawan-kawan mak, kawan-kawan adik beradik... *tengok tu,nak senarai lagi...* T_____T Dan yang paling penting untuk keluarga pihak tunang saya yang datang untuk melengkapkan majlis. Itu yang penting. Tak de dorang, mahunya saya teriak sampai ke malam...

Tak lupa juga untuk fotografer yang menghempas pulas tenaga tanpa makan tengahari untuk menangkap gambar-gambar sebagai kenangan abadi untuk majlis tu. Harga bebaloi oke. Nak book boleh bagitahu. :) Hehehe. Tapi memang puas hati gambar-gambar mereka ambil.

Majlis berlangsung lancar. Cuma hujan sikit setelah abis majlis. Mujur dah abis. Lupa pulak nak baling spenda2 kembang atas bumbung. :P (petua orang dulu2) tapi memang tak buat pon. Buat apa percaya benda-benda camtu. Cuma saya berdoa beberapa bulan sebelum majlis supaya semuanya berjalan lancar, itu lagi afdhal... Tapi, hujan jugak petang tu. Hujan rahmat lah katakan. Amin.

Oh ya. Gambar-gambar memang tak upload lagi kt facebook. Sangat banyak. Dan tak tahu nak upload bila. Tapi saya yakin ramai yang dah tengok gambar-gambar sepanjang majlis kat facebook, sebab ramai yang tolong memenuhkan wall saya dengan album-album mereka tagged saya. Siapa in friendlist, dapatlah tengok. Siapa bukan friend kat fb pon still boleh stalk kat blog :P sebab saya akan letak jugak foto-foto kat blog. tapi limit lah. Kalau tak puas hati jugak, bagi alamat, saya hantar softcopy.. Wahhh, gila glamour akuuu...Kahkahkah. Gurau je. (sambil tangan membuat aksi menyanyi nasyid T____T)

Semalam. Ahad. 4 Dec.

Saya dengan mandi lambat nya, untuk menyiapkan video yang tak seberapa ni. Yang quality video nya adalah boleh dikira 'low'. Ini untuk tatapan semua. Dan yang penting , how romantic I am to produce this video.. :) untuk tunang saya tonton. :P dan kawan-kawan saya. (Ada jugak stalker, nak tengok-tengok lah. Saya izinkan).

Ciri-ciri video ni. Background music saya adalah lagu 'tercipta untukku'. Ni memang lagu favourite saya setelah lagu Dealova gagal memenangi hati saya lagi  T_____T. Dulu memang lagu Dealova. Tapiiii.... Lagu ni lagi menusuk jiwa dan paling penting tak jemu saya mendengar sebelum tidur. Malah, lagu ni jugak jadi ringtone bila tunang saya call saya. Romantik takkkkk??? Kan kan kan. Ada setengah orang cakap, pehal lah minah ni letak ringtone lagu slow-slow.. Eh, saya punya hati lah. Hehehe. Kalau boleh time tunang saya call tak  nak angkat sebab nak dengar lagu tu sampai abes T____T (tak-tak, tak penah lagi buat macam tu).

Oke guys, enjoy the video and the song... (nak jugakkkk T____T)

Buat tunang saya : Muhamad Fildauz Ahmad Nazri, this video dedicated for you. From my deepest heart.

And

I wish a wonderful future filled with many warm memories, many happy times, good health and well., everything good. Aminnn...




Kalau tak boleh play video, cari try link ni..


Always yours : Azida.



Tuesday, November 22, 2011

For A Few Minutes.

Malam Ahad yang lepas. Tiba-tiba rasa nak pakai mask ni. Mask ni dapat dari office mate-Alicia. Dia pergi Taiwan dua minggu lepas. Pastu dia bagilah benda alah ni, sebagai souvenir lah katakan. Tambah lak ngan adik yang secara tiba-tiba jugak offer diri nak tolong pakaikan. *padahal bukan susah pon, tempek je kat muka-mudah* Tapi kalau buat sendiri, manakan lagi kau nak baring, manakan lagi tangan kau nak menggagau menempek mask tu kat muka kau. Alamat sampai subuh besok lah memang tak tepasang. Better grab je offer dari adik. Kan. Senang. 
  


Hah,dah pasang. Memang sekejap, tak sampai 5minit! Saya pon hairan. Dalam hati tertanya-tanya jugak, adik ni pernah keja tempat facial ke dulu?. Tapi dalam kejap-kejap dia pasang tu, bebakul-bakul jugak saya terima luahan perasaan dia tentang muka saya. Mana taknya, masa nak placing mask kat muka, dia suruh saya tutup mulut lah, pastu cakap nose hole mask tu tak muat size lah, itulah, inilah... Terima jelah Mak Piahhh.. Kang tak pasal-pasal dia tanak pasangkan, dah jenuh kau nak berusaha satu malam nak pasang benda tu kan.

Topiknya, bukan nak bagitahu saya terlalu ghairah nak pakai benda ni, pastu nak tunjuk kat semua orang, tapi nak cakap yang saya tak suka memakai apa-apa di muka, termasuklah saya hanya memakai mask ni selama 10minit. Ye, 10minit. Mana taknya, dahlah rasa basah kemain. Tapi wangi... Macam-macam bau. Pastu lak saya ni ada penyakit. Penyakit tak suka meletakkan sesuatu di muka. Nak calit eyeshadow ke, lipsticks ke, blusher ke, memang tak. Bukan tak penah pakai, penah. Dulu-dulu time dok hostel KPTM tu kemain rajin lah jugak memakai. Habis sendiri punya bedal blusher kawan sebilik punya.Fatin namanya. Comel *tiba-tiba rindu dia*. Itulah dia. Tapi sekarang, semenjak saya pergi kunduri kahwin office mate lama, Ain namanya. Itulah kali terakhir menyapu blusher di muka tembam saya ni. Selepas tu saya tak ingat ada lagi ke tak. *ye ye je kan, tadi cakap terakhir*. Entahlah kenapa. Tak de nafsu untuk sume tu lagi dah. Sehingga lah sekarang. Muka plain je. Kadang-kadang tengok satu-satunya kawan kat office Prometric ni, Alia namanya. Cantik sangat bemake up. Dia ada jugak tanya-tanya kenapa tak pakai. Jawapan saya simple, "ala, tak suka pakai. Rimas. Nanti boleh flu tau kalau pakai bedak." Hah, tak takut korang dengar alasan tu. Sampai orang pon kalau dengar mesti tak berani syorkan dah. Sebab mesti korang fikir, eh budak ni nanti sesema lak dia, kesian lak... Hihih. Tak caya tu jawapan saya? Tanya lah Alia. Dia salu dengar saya bebel pasal make up ni. :P *kan Alia kan??? *

Pernah satu hari tu, keluar ngan Alia, beria-ia saya beli eyeliner. Besoknya pakai. Semangat lah katakan. Pastu lusanya sampailah hari ni, tak sentuh pon. Letak dalam handbeg camtu je. Tak terasa hati kau kalau kau jadi eyeliner tu? Begitulah nasib-nasib benda yang lain macam perfume, pon terima padah yang sama.

Begitulah cerita nya. Saya lebih suka muka plain. Tapi kadang-kadang memang lah nampak tak fresh kalau muka ni plain je. Betul. Tengoklah, esok lusa mana tahu berubah ke?. Hihihi

Apapon, bukan saya nak pelekehkan orang yang make up, make up menambahkan kejelitaan seorang perempuan. Saya admit. Janganlah kau merepek nak touch up over2,pastu lilit shawl kat leher. Tu bukan menambahkan kejelitaan, menambahkan kekonfiusan jantina korang. Sekarang ramai yang make up dah ala-ala haporn.. Terima lah padahnya. :P

Kejelitaan adalah hak milik setiap insan. Jom belajar make up! -Tiba-tiba-

Habis, tepuk tangan laju-laju.


Monday? 4days to go.

Monday Blues?

Yeah.. It's Monday again. And the last Monday being single :) (tak abes-abes propa!).

Tidur malam terganggu. Do I need turn off my phone or just put into silent mode just because I hate distraction? Oh. No.

Ceritanya begini. Ada orang yang saya kenal, salah sent message. (Whatsapp). Lebih kurang pukul 2 lebih pagi. Masalahnya ialah, bila ada whatsapp masuk, bunyi notification tu sangatlah kuat. Itu silap saya, sebab set sounds macam tu T___T. Apakah niat dia sebenar? Itu hanya tuhan yang tahu. Sebab saya memang tak tahu apakah tujuan dia. Untuk sakitkan hati? Oh ya, memang terlalu sakit dah hati ni. Hampir setahun. Luka tu masih ade kesannya.

Kalau nak bercerita tentang hati, memang tak kan abes. Lepas satu, satu kang yang tekeluar. I had enough. Saya cuma terasa geram dan marah. Jangan lah buat-buat salah anta message atau apa-apa lagi. Macam mana saya dah tak cari, saya harap dia pon macam tu. Derita tu tak kan hilang. Atau mungkin akan hilang, tapi lama lagi kot. *beharappppp*

Ada orang cakap, dah ada yang lain pon nak rasa kesakitan tu? Hurm, korang tak rasa. Korang tak hadapi kes yang sama ngn saya. Situasi yang sama. So memang keadaan berbeza sangat. Kesakitan tu akan datang bila saya melupakan, korang mengingatkan. Faham maksud saya? Kalau boleh, janganlah berkata tentang apa yang saya ada masa lalu, sama-samalah bantu saya lupakan. *tengs*

Oh ya, lagi 4hari nak jadik milik orang. Ada yang cakap, "alaaaa,baru nak 1st step, macam-macam boleh jadik" . Saya sendiri tak paham apa maksud korang. Kenapa tidak mendoakan yang terbaik? Kenapa mesti cakap macam tu? wallahualam. Biasalah manusia. Banyak otak, banyak pulak lah ragam. Cuma saya tak cepat melatah dengar benda-benda camtu. Saya mintak dorang doakn saya. *kita manusia pon runsing ngan mulut-mulut dan perbuatan manusai lain, inikan Allah yang mencipta segala di muka bumi, yang pelbagai ragamnya.*

Doakan yang terbaik ye kawan-kawan. Amin.

p/s : Entry ini diperap semalaman.


Friday, November 18, 2011

TGI [F] ...

TGI[F]. Thanks God Its Friday.

Petang-petang cani, memang tunggu mak lah kan. Nak jalan-jalan kat Jalan TAR. Tapi selalu, pergi sorang-sorang je. Sebab nak bajet murah tambang LRT. Atleast dapat save RM1.10 instead of RM2.80. Sambil-sambil dok menapak dari office ke Masjid Jamek tu, dapat lah cuci-cuci mata tengok orang jual-jual kat Jalan Tar dan Masjid India tu. Opsss, Masjid Jamek pon ada. kang kecewa pulak tak sebut nama.

Oh ya. Cakap pasal Friday, saya ada 2 kali Jumaat je lagi! OMG! 2 kali apa?? Oh 2 kali Jumaat nak tempuh kehidupan sebagai orang yang membujang. Apa jadi selepas tu? Surpriseee.. Wah kemain excited ko ye Azida.

Eh,choppp! Bukan nak menikah lagi pon. Baru nak tempuh 1st step. Belum apa-apa lai pon. Halal pon tak lagi.

Ramai kawan-kawan yang tanya, dah prepare semua ke? Oh ya, telupa nak reply kadang2 ade bbm dari kawan-kawan, msg ke...kt fb ke. Sebab tak sempat nak reply and tak tahu nak reply apa. Jawapannya, cani.

1) Dah siap hantaran dalam 60%
2) Khemah tak pasang lagi
3) Meja-meja tak susun lagi
4) Makanan : Ayam kat pasar lagi. Ikan tak siang lagi. Sayur tak pergi amik lagi kat Cameron. (eh Cameron ke? ... yelah, tak tahu ke saya import sayur dari Cameron? Tapi indirect lah. Kena beli kat Pasar Pudu.) Jangan kau keji pulak aku beli kat Pasar Pudu. Kang ada yang tak selera nak makan. Biasa lah, ada yang makan sayur Cold Storage je) *podahhhh* T___T

And last alasan saya tak reply pertanyaan korang ialah :

226) Saya tak bersedia nak jemput orang lagi. Maknanya, saya tak buat jemputan secara rasmi lagi untuk kawan-kawan. Tapi ada yang dah dijemput tu, itu dari hati nurani yang bersih dan halus ni ye. YOU ARE INVITED. Jelas? Kang tak pasal-pasal ada yang touching bila saya cakap tak buat jemputan secara rasmi. Sedih meraung bagaiiiii...

#peliknya terus jawapan yang ke 226?? Yang lain tu jawapan ada dalam hati. Tak nak bagitahu. Bluekkkk ;p



Eh eh.. Telupa! Mak tadi cakap dah naik LRT dari Miharja turun kat Masjed Jamek. Dah janji nak tunggu sana. Mak bagitahu ada kot dalam setengah jam yang lepas. Oh tidaakkkkk. I need to go now..

Bye2..



Bukan Bora Ombak, tapi Ombak Rindu


#Iklan ini tidak berbayar.



Tuesday, November 8, 2011

Kencana , there is any hopes for investors??




Would anyone describe regarding on market sentiment?? crowd psychology??

Here we go....



From the 16 research houses that cover the stock, 8 recommended BUY, 4 recommended investors to HOLD (as what I'm doing now), and to recommended to SELL..

Diversified your investment...


Poning den poning.. Bilo nak naek nih? Den kojo nama yo Multinational Company, tapi den tak bleh nak monitor price kat online stock.. Kenapo lah company bosar2 tapi tak bleh access share trading ?? Maso bulan 8, hargo naek, tapi den dah shifted to this company. Time tu lah hargo naek.. Dokek2 MYR3 jgk yo.. Rugi den rugi....Maso bulan 9, hargo turun sampai MYR2.30... Gilo po...


Wednesday, November 2, 2011

Kehilangan

Ya Allah, ini kata hati ku untukMu... :'( really sad....

Aku terjatuh dengan alam ini. Aku taksub dengan kehebatan dunia. Aku leka dengan keseronokan dunia sementara ni..Semua tu buat aku jauh terpisah dengan Kau.. Dan di saat Kau mengujiku, seraya itu aku terlalu memerlukanMu. Meraih, meminta, merayu.... Dengan penuh keinsafan.. Saat yang tak ku duga. Jangan lah ada jurang antara Kau dan aku lagi.. 

KEHILANGAN


Sejujurnya, ku tak bisa. Hidup tanpa ada Kamu aku gila. Seandainya, Kamu bisa, mengulang kembali lagi cinta kita.. TAK KAN ku sia-siakan Kamu lagi....

Terima kasih Allah.

Dah agak dah....

Saya dah agak dah! Dia pasti baca entry saya. Saya ada bukti. Oh, kat sini saya nak reply message dia.

Hei kau, aku dah baca message kau. Aku tak marah. Tiba-tiba aku rasa kesian ngan kau. Tapi nak lepaskan bf aku, itu tak mungkin. Apatah lagi nak lepas and bagi kat kau, lagi lah tidak! Kalau dia tak de jodoh ngan aku sekali pon, aku doa banyak-banyak and sanggup bangun tengah malam untuk buat solat hajat mintak dia jumpa perempuan yang baik hati macam dia, tak tipu dia. Tapi kalau kunfayakun cakap kau jodoh dia, aku terima. Sebab tu pecaturan Allah kan.

Aku dapat message kau kol 2pagi tadi. And aku baca pukul 8 pagi. Masa baca message kau, aku tak rasa nak marah kau. Tak rasa benci pon. Pandainya kau saiko orang. Ngan ayat-ayat kau.

Oh ya, sepandai-pandai kau saiko orang, lagi pandai aku saiko kau. Dengan entry-entry aku. Buat kau besuara, seolah-olah meraih simpati yang kau cuba cakap kau tak salah. Best! Thumb up untuk kau. Permainan kau. Harini kau nak mengadu nasib lagikah? Nak pinjam bahu dia? Oh tidakkkk..

Kau kata bf aku hina kau? Oh tidak. Dia tak hina kau. Walaupon bunyi tu ada bebau hina, tapi aku tak anggap dia hina kau, cuma dia kesal. Itu je. Dia terlalu sayangkan kau. Dan dia kesal sebab dia terlalu sayang kan kau,tapi kau terlalu 'jujur' ngan dia.. Kau tak nampak maksud kat situ?. Dan dia terpaksa pergi sebab bertahun dia bersabar. Selama bertahun-tahun juga, dia bersabar sebab dia terlalu sayangkan kau. Dia terima kau tipu dia tentang perasaan kau, dia tutup semua buruk kau sbb dia sayangkan kau. Tapi, semua tu dah telambat..

One more, bukan dia yang bgtahu aku yang kau ada cakap dia 'laki tak guna', tapi ada orang yang rapat dengan dia dan semamangnya rapat ngan dia bagitahu aku. Aku tak pasti either kau text orang tu, atau kau post kat fb mentioned benda tu. Tah lah, wallahualam. But he never told me yang kau cakap dia tak guna. I didn't mentioned that as well. ;)

Aku cakap kat sini, aku harap kau tak terus text dia untuk meraih simpati. Dan aku jugak tanak ada message dalam inbox fb aku or else, tentang kau mintak maaf kat aku. Aku masih ingat last time jugak kau ada inbox aku kan saying you are sorry for telling others about me kan? Aku tak nak reply that time. Walau kau cakap "if buat salah ngan tuhan, kena mintak maaf ngan tuhan, and same goes to manusia... " something like that. Aku diam. Better diam dari aku reply sebab kalau reply, kau akan reply,aku reply, kau reply! Dah tu,sampai bila nak abis???

Is that OK ?.. Tamat untuk kau.

Here is the comment from my last entry.


Inilah commentnya. Sebab saya cakap, ramai reader. Bila tengok stats, kemain lagi total readers. Bukan marah silent reader ni baca, tapi saya tertarik dengan bahasa-bahasa dia. Syntax error ke? Hurmm.. 

Hye Anonymous, it's your opinion. And glad to say thanks for your comment. Your last sentence, 'just my opinion'. Captured that. Dan saya admit mendedahkan hal tentang orang adalah perkara tak elok. And she also did the same thing, malah lagi teruk sebab dok cerita tentang buruk saya kat kawan-kawan dia. Thanks spent time read my blog. =] (saya tak burukkan dia.. tapi this is the way for telling her what I felt...) Kenapa? oh saya tak boleh cerita kat awak..

I just think this anonymous is among her friends as well. Kenapa saya fikir cam tu? InshaAllah saya akan dedahkan. Beware. 

P/S..Mintak maaf banyak2 pada yang terlibat..Semoga Allah mengampuni dosa saya. Amin..

Sunday, October 30, 2011

Aku tak pasti kau ni jenis apa??

Hye Salam,
Entry kali ni bukan lah nak menghina sesiapa.. Tetapi ia lebih kepada rasa isi hati yang sakit sangat-sangat. Saya tahu, ada kalangan reader blog saya adalah silent readers. Yang lebih gemar membaca dan diam. Tapi diam sambil berisi. Nak tahu kenapa saya cakap macam tu? Sebabnya kisah ni timbul beberapa hari yang lepas. 

Susah kalau kita ada blog, pastu ada reader yang suka pikir bukan-bukan dari entry saya. Saya memang dah tak minat nak gaduh atau apa, tapi saya pon ada hati dan perasaan. Bukan semudah tu untuk orang lain tikam saya!

Saya cakap terus terang, saya sakit sangat dengan perempuan tu. Masih layak ke saya nak panggil dia perempuan sedang mulut dia tak macam perempuan. Atau lebih layak saya gelarkan dia adalah betina? Sepatutnya lah. Tapi saya bukan macam tu. Saya tak kan kurang ajar dengan orang, atau dengan kata lain, saya tak kan jadi macam dia. Sebab kalau saya keluar kata-kata kesat untuk dia, maknanya saya pon macam dia. So saya tak nak.

Kisahnya, saya terlalu tertekan. Dari awal perkenalan saya dan bf saya, perempuan tu sememangnya tak menghormati perasaan saya. Saya tak ada nak bekasar pada mulanya. Saya ingat lagi, penah suatu hari, perempuan tu tiba-tiba add saya kat fb. Kalau korang boleh fikir, kenapa saya tak nak approve? Sebabnya, untuk apa?untuk buat dia lagi sakit hati kalau dia dapat tengok page saya. Saya tak approve, saya sendiri yang buat keputusan. Bukan saya mintak pendapat dari bf saya. Sebab saya fikirkan perasaan perempuan tu lah saya tak approve. Tapi dia seolah-olah tak faham, mungkin faktor umur dia yang menyebabkan dia macam tu, marah melulu, cakap saya macam2 dalam inbox facebook saya. (kalau ada lagi message tu, nescaya saya akan tunjuk kat semua reader).


Hai perempuan, saya nak nyatakan kat sini, saya tak amik dia dari tangan awak, atau rampas. Dia dah single, dan saya pon single. Tak salah nak bekawan kan? Atau kau dihantui rasa cemburu yang melampau-lampau sebab tu kau act macam tu..Kisah kau ngn dia dah over. Apa lagi rentetan yang kau cuba ungkitkan? Atau kau sendiri rasa bersalah sebab kau tak menghargai dia satu masa dulu. Semua orang tahu akan perangai dan sikap langsi kau. Perlu ke engkau bekasar dengan orang yang sayang kau? Aku tak pasti jenis hati kau.

Aku diam beberapa lama. Dalam inbox kemain langsi kau berkata-kata. Seolah-olah aku ni tunggul kan. Aku besabar selagi aku mampu. Pernah satu hari, bf aku remove semua kawan-kawan kau yg pernah dia add dulu. Dia buat macam tu sebab tanak kau sakit hati. Tapi kau tak fikir. Dia jugak tahu kau sentiasa stalking dia, melalui kawan-kawan kau punya page kan? Pastu, kau terus message bf aku kan, cakap aku yang suruh remove. Hello! Aku tak particular ngan semua tu. Aku tak kisah dia nak bekawan ke tak. And tak pernah tahu pon, sampai lah dia yang bgtahu aku, ramai kawan2 kau dlm frenlist dia and dia dah remove. Aku diam je. Message kau macam ni kan " Asal kau remove semua kawan2 aku ha? Ni mesti sebab gf kau Azida babi  tu yg suruh remove kan??" Sounds like that la message kau. Aku baca tau time tu sebab aku dengan dia. Dan kau jugak suruh kengkawan kau add fb aku beramai-ramai sebab nak stalk kan? Mujur aku ni sentiasa bersabar. Tak cepat melatah dan keanak-anakan macam kau. Aku reject semua tu, dan aku siap PM dorang mntk maaf sbb aku tak dpt approve since they are among your friends. 

Aku cuma pelik apakah tujuan kau tu? Nak stalk? Cukup-cukuplah kat blog aku kau boleh stalk. Takan hal dalam kelambu aku pon kau nak tahu kelak??? Aku malu kalau aku jadik perempuan macam kau. Kau cakap aku tehegeh-hegeh tak boleh hidup tanpa laki, tapi kau? Masih tehegeh-hegeh nak tahu semua tentang bf aku, ngan aku sekali kau cuba stalk.. Hebat permainan kau ni. Tapi game kau tak boleh start sbb player 2 (aku) tak nak main ngn kau. Kalau aku betul-betul nak main game, bukan budak-budak macam kau.

Apa lagi eh aku nak dedahkan kat orang tentang kau. 

Oh ya, kau kata aku macam-macam. Kau kata bf aku macam-macam. Tak guna semua.. Helo, aku pon penah break up, tapi aku tak da sampai nak hina-hina ex aku macam kau buat. Untuk apa? Selalunya, orang yang bersalah akan bersuara macam kau, kutuk mengutuk supaya nak tutup kesilapan kau, kau dah ternyata silap. Buat apa kau nak isytihar kat orang lain yang bf aku ni tak guna lah, apalah.. Kalau dia silap sekali pon, kenapa kau yang nak menghukum? Layak ke kau nak menghukum kesilapan orang? Tuhan kottttt kau ni.


Kau harus sedar. Disebabkan panas baran kau, keras kepala kau, kepala angin kaulah kau jadi macam ni. Semua orang kau nak jadikan musuh. Musuh yang kau sendiri tak pernah kenal. Sumpah macam budak-budak! Malam tu aku mintak kau jangan kacau tu je. Aku tak mintak apa-apa.. Selama ni aku diam jek. Kau cakap aku macam2 kan. Tak pe pulak. Aku tak maki hamun kau pon kan. Tapi haritu, kau kena sekali je ngan aku, 1 perkataan jek, kau dah touching leleh abeskan?? Manusia ke kau ni?? Ada lak hati perasaan kan. Yang kau bebakul-bakul hina aku, sampai aku terpaksa tukar bakul lain sebab nak tadah makian mulut laser kau bleh plak kan?? No wonder kau kena tinggal. No wonder kau tak de bf.. No wonder mak bapak kau halau kau dari umah,pastu ngadu nasib ngn bf aku kan? Kenapa? Nak suh bf aku kutip kau kt tepi jalan pastu nak crying shoulder??? Oh tidakkkk.. Dia tak cari kau. Tapi kau yang selalu text2 dia kan? Best jadik kau ni sebab tak berapa malu.. Malu dah tak de. Tu yang seronok kau jadik diri kau.

Apa pon, ni blog aku. Page aku. So ini kata hati aku untuk kau. Benda ni betul and pernah jadik. Aku tak kan mereka cerita macam kau reka cerita. Kalau kau kata aku tak sempurna, kau seribu kali tak sempurna main nak terjah-terjah orang. Kau silap besar. 

Oh ya, 26th Nov ni , kalau kau rasa nak makan free, bgtahu aku. Aku jemput kau datang rumah aku. Sebab kau mesti lapar, sebab asyik nak mengata orang je kan. Apa pon, aku mintak maaf. Apa yang aku blogging ni semuanya benda betul. Sebab tu aku berani. 

>> Ish marah betul saya ngn perempuan tu. Tak suka ada rasa cani.. Tak best. Ya Allah, ampunkan dosa aku kalau aku dah buat hati orang lain terluka... Semua jadi dengan kehendakMu.... Semoga aku terus bahagia bersamaMu dan dirinya.. Amin...








Sunday, October 9, 2011

Nak cantek ke nak dosa?? Adehhh

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.





Taken from:https://www.facebook.com/ezad.hafidz


Cepat-cepat saya tukar jari untuk cincin saya. Saya betul-betul ingat jari tengah(hantu) tak pe untuk disarungkan cincin..Jari telunjuk memang tak boleh, itu pon opah saya bagitahu raya hari tu. Betapa jahilnya golongan muda zaman sekarang, temasuk saya sendiri.


Subhanallah.


Besyukur tegerak hati untuk baca.. Kawan-kawan apa lagi? Tukar cepat cincin ke jari-jari yang dibenarkan Islam. Jika masih rasa diri Islam. Jangn nak disebabkan cantik, terikut-ikut perwatakan orang lain, terikut-ikut peredaran zaman, kita lupa tentang hukum-hakam. Sama-sama share lah yer. Ingat, agama lain cuba mempengaruhi umat Islam dengan pelbagai cara dan pelbagai sudut. 


Nauzubillah..







Saturday, October 8, 2011

Untuk Dia.

Bila hati ni dah cuba singkirkan satu peristiwa "ibarat katak duduk bawah kristal", saya jumpa awak. Mujurlah, time awak datang tu, time tu saya dah cuba keluar dari kristal! ;p 

Awak, saya syukur sangat-sangat awak hadir dalam hidup saya. Saya rasa tenang dan lebih bahagia. Awak selalu cakap awak sayangkan saya. Saya pon sayangkan awak. (Tapi tak lebih dari saya sayangkan tuhan lah) ;p

Pertemuan pertama. Pandai awak amik hati saya. Awak bawak saya pergi Sg Klah. Yang hairannya, macam mana awak tahu saya sukakan air??? (maksudnya macam kolam, pantai).. Awak dah lama perhatikan saya yer??? :P

Masa tu saya rasa seronok sangat-sangat, sebab saya dapat keluar dari kehidupan sedih saya. Awak yang tarik saya keluar dari kesedihan. 

Sekarang saya ada awak. Saya dah betul-betul yakin ngn awak. Dan dah sayangkan awak, dan semakin bertambah-tambah hari ke hari.. Awk suka buat lawak. Suka buat saya ketawa. Saya suka buat lawak jugak, tapi since awak ada untuk saya, saya lebih suka dengar lawak-lawak dari awak. Saya suka dengar awak bebual, tengok cara awak. 

Sekarang, satu langkah kita dah lalui. Dan akan datang satu langkah lagi. Saya harap kita sama-sama langkah.  Tanpa tengok belakang. Saya tak sabar nak tunggu saat tu. Saya countdown tau untuk hari tu.. Tak sabar rasanya. Saya setiap waktu doa yang semoga Allah permudahkan segala yang dirancang. Saya harap awak pon buat benda yang sama saya buat..

Tadi awak text saya. Saya tahu dah 2 hari awak busy. Awak banyak keje. Manakan keje awak, keje part time. Pastu awak ckp awak buat semua tu sebab nak cari rezeki lebih, untuk saya dan masa depan awak besama saya. Sedih saya dengar. Sebab awak berusaha keras. Saya tak marah awak kalau awak perlukan masa untuk siapkan kerja awak. Sebab saya letakkan sifat memahami awak sepenuhnya.

Saya reply message awak. Saya cakap, saya sentiasa ada untuk awak. Tapi awak balas, awak kata , awak yang tak sentiasa ada untuk saya. Saya sentiasa ada untuk awak sebab saya tak kerja macam awak. Masa saya banyak. Jadi, saya tak kesah kalau awak benar-benar busy. Yang saya tahu, kalau awak ada masa berehat, walau time tu ngam-ngam untuk awak minum dan makan, awak mesti call saya. Dan pekataan 'maaf' dari mulut awak tak pernah lengkang, untuk mintak maaf kat saya sebab awak busy. Saya hargai.

Sekarang, saya nak awak tahu, yang saya sayangkan awak, dan malam ni rasa nak buat cerita pasal awak dan saya. Pastu, saya nak cakap terima kasih banyak2 sbb hadir untuk saya.. Saya takan sia-siakan awak. 

Awak, kita sama-sama doa dan usaha banyak-banyak ye.. InshaAllah , Allah akan tolong kita jika kita betul-betul mintak dariNya. Amin.

Sayang awak. Rindu awak.




Ianya sekelip mata

Assalam..

Wow.. lama rasanya tak post entry. Sangat lama. Sekarang dah banyak perubahan dalam kehidupan saya sendiri. Perubahan yang memang dah tak dapat nafikan lagi. Saat yang saya lalui sekarang ni,adalah saat yang paling senang buat masa ni.. Dan beharap segalanya akan terus seperti ini.. InshaAllah.

Satu per satu fasa hidup dah berubah. Dan akan terus berubah dalam masa tedekat. InshaAllah.. Dah ada kerjaya yang stabil dan paling penting ada yang menyayangi.. ;p

Sekurang-kurangnya, saya dapat sembuhkan luka kat hati ni dalam masa yang singkat atas usaha dan doa sendiri. Saya sendiri tak menyangka semua ni berubah sekelip mata. Seperti kehilangan yang pernah saya hadapi dulu sekelip mata, begitu jugak lah penggantian yang sekelip mata Allah turunkan. Sesungguhnya, kekuatan dan kesabaran itu telah terbalas. Dan saya tak kan pernah berhenti besyukur dengan penemuan kali ni.

Memang dalam masa yang singkat, kami saling kenal. Asalnya dari 'teguran hi' dari si dia, terus buat rasa hati ni nak kenal lebih rapat. Tapi dalam hati, rasa takut tetap ada , sebab mana tahu pisang berbuah 2 kali.. alhamdulillah, dalam rasa takut-takut tu,akhirnya berubah menjadi satu perasaan yang pernah saya alami sebelum ini, malah ianya lebih saya hargai. Kedatangan dan penerimaan. Itulah yang tersemai setelah hampir 7 bulan. Memang begitu singkat. Ramai yang cakap, belum cukup kenali, belum itu, belum ini. Tetapi, saya percaya dan sendiri rasa kaget, sebab perjalanan nya sangat mudah dan direstui. Seolah-olah inilah yang tertulis,dan kamilah aktor dan aktress nye.

Macam bahasa indonesia. - *selingan*

7 bulan, sudah cukup buat hati saya tenang, dan rasa lebih mengenali dia seperti 10tahun lamanya! Jika dulu, malam-malam saya diakhiri dengan air mata kekecewaan, kehampaan dan air mata seolah-olah satu suntikan pelali untuk saya lelapkan mata,  tetapi sekarang benar-benar berubah. Walau sudah hampir 7 bulans (omputih-plural) , panggilan telefon dari si dia seolah-olah satu pil yang harus ditelan untuk saya tidur lena dan nyenyak. Suara itu membuat hati saya rasa senang sebelum tidur. Dan saya sendiri tidak mengharapkan ianya kekal, kerna tiada benda atau perbuatan di dunia ni kekal. Cukup dia telah hadir dalam hidup saya dan keluarga, tenang seluruh hidup ni. InshaAllah.

Dan hari ini, kebahagiaan yang saya tercari-cari dulu, sebenarnya, ianya datang sendiri. Kesedihan, kesakitan dan kesusahan yang sebati dengan jiwa saya dulu, dengan sendirinya melarikan diri daripada saya. Oh terima kasih air mata. Saya tak kan melupakan awak. Walau saya bahagia kini, tetapi saya tahu saya sangat perlukan awak, air mata..Cuma objektifnya berbeda.. Awak jugak buat saya jadi kuat. Macam saya lalui sekarang. Terima kasih sebab temankan saya bebulan-bulan lamanya, dan sudi tidur bersama-sama saya setiap malam satu ketika episod kekecewaan saya dulu! Jumpa lagi awak air mata, satu hari yang saya nak panggil 'hari besejarah' !!

*oke, jari semakin laju nak type*

Tapi nak stop. Nak aktifkan entry lain.









Monday, August 1, 2011

Ramadhan Yang Lepas

Salam Ramadhan..

Dah sebulan rasanya tak memblogging.. Dah setahun rupanya dari Ramadhan yang lepas. 1431H. Dan kini 1432H.. Sekejapnya rasa. Apa yang terjadi dulu pon still segar..
Erk, apa nak cerita ni? Tadi pagi bukan main macam-macam nak type. Sekarang lupa lak semua. Potong!

Arghhhh.. Memang tak de idea.. Tak tahu nak cerita pasal apa. Tajuk dah ada. Tapi macam tak de isi..

Sebelum korang menyampah, baik saya undur diri.. Kang tak pasal-pasal kena booooo... huhu..

(Actually this week saya sangat busy.. Nak siapkan kerja before last day.. :))

Oke, habis.

Monday, July 11, 2011

When the heart says....

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Quoted : Kisah Dongeng by Stacy

Monday, June 27, 2011

OK, Ini saya reply mesej awk!

As-salam

Dah lama rasanya saya tak tulis blog. Tak de entry. Tengoklah since dari bila last entry saya. Bekurun. Sehinggakan dah hampir tamat bulan June. Bagi saya June memang tak de cerita indah. Cerita yang best-best untuk dikongsi. TETAPI.... Hari Sabtu aritu (kalau tak silap lah), saya dapat message dan telah terpanggil, tergerak hati untuk kembali bekongsi cerita. Siapakah dan apakah punca itu? Tak perlu nyata. Sebab siapa yang makan cili dia yang akan terasa kepedasan walaupun cili tu tak lah sehebat cili padi burung.

Sabtu. Saya agak teperanjat. Dapat mesej babaur marah-marah. OK. Saya tak kisah kalau nak marah sebab mungkin ada kata-kata saya dalam blog lepas telah buat awak tesinggung. TETAPI, tahu kah awak saya lagi tesinggung dengan kata-kata mesej awak dulu??? Saya tak buat kalau orang tak buat kat saya OK? Itu hanyalah permulaan kata-kata saya, dan saya menganggap kata-kata dalam entry yang lepas itu adalah yang teakhir jugak. MALANGNYA.........

Benda ni saya dapat rasakan akan menjadi lebih lanjut. SEKIRANYA, awak mesej saya dan terus tanya tentang entry ini pulak. Saya harap tak de lagi mesej dari awak selepas ini biarpon ada kawan awak suruh awak baca entry saya..

OK, saya hanya belanja awak sebab saya berjanji. Saya dah tunaikan. Adakah saya berjanji bekali-kali ? Tidak jawapannya kan? OK. Saya nak cakap, saya tak kesah pasal duit saya belanja awak. Itu rezeki awak. OK. Saya tak nak komen pasal duit dan makan.

Saya main-mainkan orang? Saya rasa awak silap besar dengan kata-kata awak. Kalau saya betul suka main-mainkan orang, saya tak pilih awak untuk dimain-mainkan. Saya pasti pilih orang lain yang lebih layak untuk dimain-mainkan. TETAPI, saya bukan begitu. Siapa yang saya kenal, saya akan cuba OK dengan orang tu. DAN SEKIRANYA saya rasa saya tak mampu untuk orang tu, saya akan cuba bediam dari menyakitkan hati orang tu. Saya rasa awak paham ayat saya.

Pasal kereta Honda City ke, Kancil ke, saya tak tepikir langsung macam awak cakap dalam mesej awak tu. Kalau awak nak cakap saya pilih kereta, kenapa dulu Ex saya pakai VIVA jek saya tak penah kesah pon! Sumpah tak penah kesah. Sebab saya pon asal-asal saya pakai kancil jugak. Saya tahu asal usul saya. Bukan kerana Honda awak. Kalau awak nak cakap camtu jugak,  saya nak cakap "saya tak kelapaq dengan HONDA awak". Sebab saya pon ada kereta sendiri. (Sumpah macam budak-budak).

Dan saya harap awak hentikan tomahan awak kat saya. Saya tak kesah masa awak bagitahu awak ada girlfren CINA. Sumpah tak kesah. MALAHAN, saya mendoakan awak dengan dia. Belakang, awak nak cakap yang tu awak kawan saje. Suka hati awak OK?. Saya tak nak ambil tahu. Tak berminat. Dengan siapa awak bercinta atau kahwin, silakan.

SEKARANG, saya nak nyatakan, saya bukan macam awak fikir. Awak tak perlu nak cakap saya malu kan awak. Sebab bagi saya, awak kawan minor saya. Dan kawan-kawan saya pon tak de yang mengenali awak. Yang ada mutual friend ngan awak pon beberapa kerat je. Bilang pakai jari tangan pon cukup. Sebelah tangan jek. Bukan lah ramai maksud saya.

DAN ARINI, apa saya bagitahu dalam mesej, itulah yang sebenarnya. Awak tunggu bulan Nov. InshaAllah. Saya tak nak awak bedendam, dan saya pon tak kan bedendam apa-apa. Saya tak minat. Itu bukan saya. OK.


(Jangan nak batu api sangat OK spy yang tak betauliah!)






Friday, May 20, 2011

Hey,

Mulai hari ni, saya telah berjanji. Pada diri sendiri. Pada hati sendiri. Pada jiwa sendiri. Saya tak nak ungkit lagi. Tak kan sekali-kali menyakiti hati sendiri. Tak kan cuba melukai hati sendiri. Playsafe! That's the best word. Berhati-hati dalam berjalan. Sebab dunia saya gelap sangat-sangat. Kenapa tak merangkak? Eh, gila. Kalau merangkak bila nak sampi destinasi?. Sengal.

Saya nak lepaskan semuanya. Lepaskan apa yang saya dah ada sebelum. Lepaskan dari naluri, jiwa, raga, akal, fikiran saya. saya terpaksa. Kalau saya tak buat, saya sakit belakang hari. Nak kah engkau sakit lagi azida?? Tak nak. Jadi, buangkan semua. Lepaskan semua. Itu bukan hak kau. Pasti.

Ada yang tepuk tangan. Ada yang 'hip hip hooray'. Gasaklah korang nak cakap apa, nak buat spekulasi tak berbayar, nak buat cerita dongeng atau misteri. Silakan lah. Asal tak kedengaran ke telinga cumel aku, sudah. Korang nak cakap, saya punca, saya bermasalah, saya punya pasal, saya itu, saya ini, ikut suka hati korang lah. Bukan tak tahu korang dah macam tu? HAHAHA. Terasa sudah?

Amek ini, kata-kata terakhir dari saya. Supaya korang paham hati ni dah PENAT.

The lights in the window is a crack in the sky
A stairway to darkness in the blink of an eye

And levee of tears to learn she'll never be coming back
The man in the dark will bring another attack

Your momma told you that
You're not supposed to talk to strangers
Look in the mirror, tell me
Do you think your life's in danger here?

No more tears
No more tears
No more tears
No more tears

Another day passes as the night closes in
The red light goes on to say, "It's time to begin"

I see the man around the corner, waiting
Can he see me?
I close my eyes and wait to hear
The sound of someone screaming here

No more tears

Sekian. Tepuk tangan :)

Tuesday, May 17, 2011

Andai Lelaki Tahu

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,
lelaki itu tidak semestinya punya segalanya
tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,
itu bukan bermakna dia lemah,
tetapi dia sedang mencari kekuatan
untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah,
memang dia tidak mampu mengawal perasaannya
tapi percayalah, itulah maknanya
dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.

Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh.
Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,
semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak,
dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,
tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,
itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,
tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,
bukan untuk dirinya,
tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,
bukan bermakna dia tidak sayang..
tetapi dia terlalu sayangkan anda
dan masih menganggap anda anak kecil
yang masih memerlukan sepenuh perhatian.

Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,
anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.
Naluri keibuannya sangat kuat.
Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk,
jangan kata dia mengada-ngada.
Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit
atau hadiah sedozen,
tetapi cukup dengan perhatian
yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,
itu tidak bermaksud dia tidak menyintai
tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,
bukan hanya hadir dari kata-kata
tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,
dia benar-benar maksudkannya.
Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,
jangan percaya kata-katanya
kerana dia hanya mahu menguji kamu.
Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.
Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.

Selagi dia dengan kamu, percayalah,
walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya
tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil,
dia bukan bermaksud untuk menjadi degil
tapi dia mahu melihat
sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya.

Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.
Andai kena caranya,
jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata,
“tolong tinggalkan saya!”,
dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.
Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja.

Apabila dia kembali tenang,
percayalah dia akan mencari anda semula.
Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.
Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.
Dia terlalu emosional.
Tapi dialah yang paling menyayangi anda
dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu
dengan perbezaan yang tersendiri.
Tetapi sekiranya mereka saling memahami,
mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.

Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.
Di sebalik air matanya,
tersimpan seribu satu kekuatan
yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah
tapi dia punya kekuatan tersendiri
yang bisa menggoncang dunia
dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda
kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja
tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda
dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.
Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu
yang terbaik untuk anak2 anda.

(paste from MY Baby Store FB)
 
" Peliharalah perempuan dengan cara yang baik. Sesungguhnya perempuang diciptakan dengan (sifat seperti tulang rusuk yang bengkok) dari antara tulang rusuk ialah yang paling atas. Bila kamu cuba-cuba meluruskannya, boleh memecahkannya dan bila dibiarkan akan tetap bengkok. Kerananya peliharalah perempuan dengan baik"
 
Terasa sebak baca. Sangat mendalam maksud-maksud. Kadang-kadang benda-benda ni terjadi kat diri sendiri. Tapi itulah, lelaki sukar nak fahami perasaan perempuan. Tapi tak boleh cakap jugak, lelaki ada hak untuk memilih dan membuat keputusan dalam segala hal. Kita sebagai perempuan, perlu menerima apa jua keputusan dari lelaki. Semoga, keputusan yang diambil adalah dari gerak hati dengan pertolongan dari Allah S.W.T. Sesungguhnya, Allah Maha Mengetahui apa yang kita tak ketahui. Mintalah petunjuk dari-Nya, supaya setiap keputusan yang diambil, sebenarnya berlandaskan dari yang Maha Esa. Insya-Allah. :)
 

Thursday, May 12, 2011

Benda Tak Kisah Sebenarnya Aku Kisah.

Sekarang lunch hour. Tak pegi lunch. Adalah sebab kenapa. Lupakan hal itu.

Hati meronta-ronta. Rasa ketat sangat. Macam duduk dalam gelung rotan. Tak boleh keluar. Susah sangat. Benasib baik U call I. Alhamdulillah. Tengok. Nikmat Tuhan lagi. Time hati tengah resah, kenapa Dia selalu gerakkan hati U untuk call I. Untuk text I. Time tu rasa macam dah telan panadol, dan semua penyakit hilang. Nikmat Tuhan lagi. Sakit memang boleh sembuh. Kesedihan pasti ada kegembiraan. Jadik, nak takut apa? Nak fikir apa? Apa yang dah jadi, itu hukum alam. Percaturan. Bahagia, sedih, susah dan senang. Siapa kita nak sangkal benda macam tu? Cukup kuat kah kita nak lawan kehendak Dia? Meminta merayu-rayu, karang dia bagi dengan cara yang tak betul, baling apa yang kita nak, akhirnya kita jugak yang sakit. Jadik mintak lah yang terbaik dengan cara yang baik supaya dapat yang terbaik. Tak habis lagi rupanya coretan hati. Memang lah! Saya punya hak.

Kadang-kadang benda kita rancang masa kita budak-budak, bukanlah menjadi sangat. Tak lah ikut speenuhnya macam kita cuba sedaya upaya aturkan. Nak itu, nak ini. Memang sumpah tak dapat semuanya. Kecik-kecik dulu, boleh lah gelak-gelak. Nangis sebab kena ejek dengan kawan lah, kena marah la. itu je alasan kenapa menangis. Memang lah kehidupan budak-budak best. Saya pon kalau boleh nak ada kat zaman tu SEMULA dan SELAMANYA. Tapi, biasalah. Kalau kita tak membesar, siapa yang nak panggil mak ayah kita dengan gelaran 'NENEK atau ATOK'?? Dan sudah semestinya kita pon tak de yang memanggil kita 'AYAH atau IBU'.... Orang yang nak kan kebahagiaan macam budak-budak walhal umur dah suku abad, lupakan. Kau perlu main dengan perasaan. Kau da besar. Kau takan dapat kehidupan budak-budak kau. Kau berangan!  Mensakitkan hati.

Aish. Kenapa begitu beku kepala nak type. Sedangkan dalam kepala penuh benda-benda nak luah. Tapi macam block dari nak tekeluar. Kalau lah orang lain cuba faham kita, rasa apa kita rasa. Elak seelak-elaknya. Macam kita buat. Sebab kita fikirkan perasaan orang lain. Tapi orang lain tak faham kita. Cuba nak faham, buat-buat faham kot? Entah. Sudahlah. Mensakitkan hati lagi. Tak habis-habis. Akhirnya, mulalah keluar perkataan 'tak kisah' yang sebenarnya 'kisah' mungkin. Sudahlah. Kau jangan rasa bersalah sudahlah. Sebab saya sedih bila dengar orang cakap bersalah. Lahirkan rasa bersalah. Hati tisu mungkin. Memang tisu. Ada saya kisah? Kau tak perlu kisah.

Eeee.. banyaknya merepek.

Kalau dulu perbezaan itu yang kau fikirkan serasi, lupakan. Saya sendiri telah menemui resepi serasi itu sebenarnya adalah dari persamaan. Kau takan rasa jelik dengan apa yang dia buat. Sebab kau pon buat. Kau tak kan rasa sunyi dengan adanya gelagat dia, sebab kau pon penuh gelagat. Itulah persamaan. Yang bukan mungkin merapatkan, malah mengeratkan. Perbezaan yang sering bangkitkan dulu, yang sering buat aku terleka, bullshit. Lupakan.

Marah nampak azida?

Eh tak lah. Gembira. Hati bunga-bunga. Dalam hati ada taman firdausi ni. Haaa.. Apa yang kau tahu sebenarnya?? Kau nampak hati-hati bunga-bunga ni? Atau kau nampak ke api menjulang tinggi dalam hati ni? Kau tak tahu. Kau diam. Jangan cuba meneka. Main teka teki. Tak bagus. Tak sihat. Kalau teka teki 'dalam banyak-banyak kain, kain apa yang berat?'. Seumpama itu, silakan. Kalau teka teki hati saya. Tak payah lagi! Get lost!

Sudah Azida, jangan marah. Nanti naik pelamin muka tak cantik! HAHAHA..

Nak sambung buat kerja. Minggu yang busy. Close account punya pasal. Sangat lah tension. Kerja banyak. Nak blogging pon tak cukup masa. Cerita pon tunggang langgang. Asal ada cerita. Sumbat je. Mana sempat. Saya tak banyak masa. Ada kerja tetap kena buat. Bukan penganggur.

Sekian. 











Sunday, May 8, 2011

Mak Ingat Lagi Tak???

Mak, ingat tak 22 Mac 1986. Pukul 9.05 pagi. Masa tu akak da keluar dari perut mak. Masa tu nak cakap, terima kasih. Tapi tak reti cakap. Yang akak tahu, akak nangis je. Tak pasti nangis sebab apa. Mungkin seronok dapat tengok dunia. Dapat tengok abah. Dapat dengar abah azan kat telinga. Besyukur, akak adalah zuriat yang sah dan dilahirkan sebagai Islam. Mak suka tak tengok akak time tu? Akak pon tak pasti macam mana keadaan saat tu.. Tapi akak pasti akak akan rasa saat tu bila akak hadapi saat macam mak hadapi. Sakit tak mak nak lahirkan akak? Sebab mak cakap, akak bersiz besar masa lahir. Dekat 4 kilogram. Mesti mak sakit kan.. Tapi mak tak bagitahu apa-apa, tak cerita pon kat akak lebih-lebih. Mungkin masa mak cerita tu, akak baru berumur sekolah-sekolahan, so mak rasa tak sesuai nak cerita lebih-lebih kan.. Kalau sakit, akak mintak maaf. Sebab akak da mintak kat Allah nak hidup kat dunia. nak tengok mak, and nak jadi anak yang baik untuk mak..

1992
Mak, akak da besar. da sekolah tadika. Akak rasa akak da besar. Padahal umur macam akak, makan pon mak suap lagi. Pagi-pagi mak mesti teman akak tunggu bas Abg Usop datang amik dan hantar pergi sekolah. Kat sekolah, akak kenal ramai kawan. Kawan-kawan yang akak rapat masa tu Syazwan, Mariam, Syuhaida, yang paling akak rapat ialah Ruzarif Sofea. Mak pon tahu kan dia kawan rapat akak masa tadika dulu. Tapi, lepas habis sekolah tadika, akak da tak jumpa dia. Pernah jugak nampak dia. Tapi dia macam da tak kenal akak. Tak pe lah. Pastu, akak ada cerita kat mak kan, akak tak pandai lukis Bunga Raya. Kertas lukisan akak kosong masa akak hantar tu. Akak tak kreatif macam abah. Akak tak pandai lukis. :(

1993 (29 Okt)
Mak, tahun ni akak darjah 1. Cikgu kelas akak kawan abah. Cikgu Fauziah. Akak jadi ketua kelas. Ada kawan-kawan akak cakap akak garang. Tegas. Ye ke mak? Kalau ada persembahan kelas, akak selalu nak jadi MC... Nak becakap depan orang ramai. Memang ye la kot, akak ni berani. Mak, tarikh ni, kat sekolah ada Hari Anugerah Cemerlang. Akak dapat no 1 dalam kelas. Tapi, mak tak dapat datang. Bukan mak je tak dapat datang, abah pon. Sebab masa ni, mak tengah sakit. Mak kat hospital. Akak nak dapat adik lagi sorang. Kesian kat mak. Tapi akak suka sangat dapat adik. Terima kasih mak.

2002
Mak. Akak da bernafas hampir selama 16 tahun. Mak suka tak tengok anak mak besar depan mata? Tengok gelagat akak. Akak kan bising. kat rumah pon abah selalu cakap "rumah sunyi kalau akak tak de". Tahun ni jugak tahun yang telah memisahkan kita. T___T Sampai sekarang. Akak keluar rumah. Mak suruh akak duduk hostel. Akak sekolah jauh sangat. Kat Taiping. Mak cakap nak akak belajar betul-betul dok hostel. Masa ni mak kan, akak hari-hari nangis. Setiap kali hari Jumaat akak terkinja-kinja nak balik. Tempah tiket bas awal-awal lagi nak balik KL. Pastu, bila hari Ahad, akak mesti liat nak balik Taiping. Pernah akak memberontak tak nak balik. Akak nyorok dekat almari bilik. Sebab akak tahu, kehidupan akak dengan family. Bukan dengan kawan-kawan. Tapi mak cakap kat akak, mak suruh akak bersabar. Akak tahu mak struggle nak tukarkan akak sekolah yang dekat dengan rumah. Kesian kat mak dan abah lagi.. Akak suka memberontak. :(
Mak tahu tahu tak, bangunan kelas akak tepi jalan besar. Bila tengok luar tingkap time belajar, dan ternampak ada kereta macam kereta abah lalu, mesti akak tunduk, air mata akak keluar. Akak rindu kat family. Pergi dewan makan, makan pakai tray. Sedih. kat rumah makan pakai pinggan. Tapi sini lain sangat. Ada yang pelik-pelik perangai akak jumpa. Tak suka la mak duduk sini. :( Nak tefon mak pon susah. Senior tak bagi pakai public phone malam-malam. Cane nak buat. Call waktu siang jek. Siang lak, akak call bukan nya murah, sebab call dari Perak. Senior tak faham. Akak dapat cakap sekejap je ngn mak. Ingat lagi, kat hostel, sekolah ada pasang phone. Reverse call. Masa tu akak try call mak, akak tak tahu lak time akak call, kat Cheras tengah hujan lebat dan petir. Pastu, operator cakap ngn akak, mak tak nak jawab akak call sebab petir. Sedih akak. Sebab nak call mak bukan senang. Kena berebut-rebut. :(

2003
Mak ada tanya, akak nak tukar sekolah ke tak. Akak jawab tak nak. Sebab akak da suka sekolah kat sana. Mungkin sebab tak de senior. Form 5 akak da boleh belajar dengan tenang. Da tak nangis. Except time zikir waktu nak tunggu solat Maghrib. Time tu memang tak boleh tahan. Sedih. Mesti ingat kat mak, abah, abang dan adik-adik.

2004- Present
Start akak keluar rumah tahun 2004, sampai sekarang akak da tak dapat duduk rumah. Da tak dapat rasa macam waktu kecik-kecik. Lepas habis sekolah, akak sambung belajar, akak duduk Bangi, duduk Shah Alam and  for now I am staying somewhere in Rawang. Memang lah mak kan, orang cakap "ala, Rawang tak jauh" tapi untuk anak mak ni, akak da rasa jauh sangat dah. Akak tak dapat nak tengok mak hari-hari. Kadang-kadang sampai behari-hari akak tak de call mak.. Hurm.. Bila dengar orang lain cakap hari-hari mesti call mak dorang, akak dengar je. Tapi tak rasa nak buat. Tah apa-apa akak ni kan mak?...

8th May 2011
Mak, hari ni HARI IBU. Akak da wish da semalam. Tapi petang semalam akak betul-betul penat. Akak tidur lepas maghrib tak bangun-bangun sampai pagi. Akak nak beli kek semalam. Tapi semua tak jadi sebab akak penat kerja. Tengok tu, anak mak ni masih bagi alasan kan.. T__T

Hari ni pon akak boleh pulak pergi kerja. Sepatutnya, akak kena duduk rumah, dengar mak cerita macam-macam benda. Duduk atas begolek atas katil sama-sama waktu pagi lepas sembahyang subuh. Bebual. Sampai adik marah cakap bising, baru kita diam kan.. Dulu-dulu, masa sekolah, hari Sabtu, Ahad mak selalu bukak tingkap bilik, selak langsir supaya cahaya matahari masuk dalam bilik. Pastu mak lompat-lompat atas katil spring akak, sambil buat bunyi alarm "tenenennet tenenttenet I LOVE YOU, I LOVE YOU".... hehe.. Akak ingat lagi tu alarm jam adik. Ingat lagi intonasi alarm tu... :) Walau agak geram sebab mak kacau, tapi bila mak dok lompat-lompat atas katil, rasa kelakar pulak. Tah-tah, mak sorang je dalam dunia ni yang buat macam tu.. See, betapa gembiranya dapat mak lain dari yang lain...

Mak, petang semalam, akak cerita kat mak, "tengahari tadi akak lunch umah Nurool. Mak dia masak Ayam Masak Lemak Cili Padi".  Pastu, mak cakap " Lauk favourite akak lah tu ".. Sebak akak dengar. Sebab mak tahu semua tentang akak. Baik dan buruk. Semua mak tahu.

Masa akak putus cinta dengan my last Ex pon, mak macam da dapat agak. Mak buat-buat tanya akak je kan masa tu? Mak tanya samada akak kawan lagi ke tak. Tapi akak tak jujur. Akak cakap "ye, akak masih berkawan".. Tapi akak tengok muka, mak macam da tahu da apa yang terjadi sebenarnya kan? Masakan masa satu hari tu, akak bangun pagi dan turun je bawah, akak cari mak. Akak pergi dapur. Mak kat dapur. Tengah potong apa tah masa tu, akak da lupa, pastu mak tanya akak " Kenapa akak nampak macam tak betul, serabut, macam orang sakit je..."... Masa tu, akak sedih mak tanya camtu. Mak nampak apa yang terjadi. Tapi akak sendiri yang payah sangat nak bekongsi cerita ngn mak. Memang payah. Sebabnya kan mak, akak tak kuat masa tu. Akak takut kalau-kalau akak bagi tahu mak, akak yang meraung pulak kat bahu mak. Tapi mak tahu kan akak da tak de siapa-siapa lagi....... T___T

Selepas kejadian tu, akak kerap kerja hari Ahad. Akak takut akak runsing duduk rumah. Memang duduk rumah best. Tapi kadang-kadang minda akak ni dok tebayang dia. Akak memang sakit sangat mak masa tu. Akak tak tahu nak cerita kat siapa. Akhirnya hari Ahad (17 Apr 11), akak bangun pagi nak pergi jumpa kawan lama akak. Budak sekolah akak. Hari tu jugak, agak dapat beterus terang ngn mak, yang akak dah tak de sape2.. Akhirnya, mak faham....

Mak, hari Ahad (01 May 11), bukan niat akak nak selindung mana akak nak pergi, tapi akak segan nak bagitahu mak akak nak kua dengan kawan akak yang akak da mula dapat terima dia sikit-sikit. Sebabnya kan mak, akak masih baru. Akak tak nak jadi macam dulu-dulu lagi. Sakit bila kita da bawak jumpa family, at last tak jadi apa-apa. Sakit lebih teruk dari malu. Harap mak faham. Nanti akak akan bawak jugak dia jumpa mak. Harap mak tak tekejut. :)

Mak, panjangnya akak type. Penat. Tapi akak harap sangat mak dapat baca benda ni.Sebab akak malu lah nak luah depan-depan. Hehehe..

Mak, terima kasih menjaga akak sampai saat ni. Terima kasih sebab mensabung nyawa melahirkan akak yang montel masa tu :P terima kasih hantar akak belajar tinggi-tingi. (nak sambung master lak).. Terima kasih sebab marah-marah akak, supaya akak kenal erti hidup, benda baik buruk. Terima kasih sebab bagi duit belanja masa belajar-belajar dulu. Terima kasih sebab masak makanan sedap-sedap untuk kami sekeluarga. Sampai ramai kawan-kawan akak puji masakan mak setiap kali buat open-house. Terima kasih sebab setiap kali raya, mak pasti jahit baju kurung untuk akak. Kadang-kadang mak terjahit besar sikit, tapi akak tetap pakai :)

Mak, umur akak dah 25. Dah suku abad akak kat muka bumi.. Kalau tanpa mak, akak tak kenal bumi ni. Tak tahu apa segala isi-isi dalam bumi ni. 25 ni jugak akak da mula kenal sape kawan, sape lawan. 25 tahun jugak lah akak bernafas tanpa henti. Terima kasih mak. Banyak sangat nak ucap terima kasih. Dan banyak sebab nak ucap terima kasih. betul cakap orang, jasa ibu memang tak dapat bayar dengan wang ringgit, apatah lagi dengan kata-kata..............

Mak, seronok jadi anak mak. Seronok masih ada mak. Bahagia dapat tengok muka mak. Mak suka buat lawak, macam abah jugak. Walau kadang-kadang mak suka membebel, tapi akak da paham. Semua tu ada kebaikan. Masa mak marah-marah akak, akak tak pernah rasa nak lawan. Akak takut. Bila mak bebel-bebel, akak cuba dengar. Walau mak mesti tengok akak macam buat tak tahu dengan apa yang mak bebelkan, tapi sebenarnya every single word, akak dengar...

Mak, akak sayang mak sangat-sangat. Mintak maaf dulu-dulu akak mungkin pernah buat mak sedih. Pernah buat mak naik marah dengan akak. Sebab tu akak rela ulang alik Cheras- Shah Alam masa belajar dulu. Sebab akak nak dengar cakap mak. Terima kasih buat akak sedar.

Mak tunggu ye. Petang ni akak balik kerja, akak nak beli kek untuk mak. Harap-harap Allah panjangkan umur akak supaya dapat jumpa mak petang ni. Nak mak potong kek. Dulu, mak marahkan kalau akak bagi kad masa Hari Ibu. Sebab mak cakap membazir. Masa tu akak terasa. Sebab mak macam tak hargai. Rupa-rupa bila fikir balik, mak marah sebab yelah, belanja pon time tu mak dan abah yang bagi!!!.. Hehehe..

Abah, bukan tak nak cerita pasal abah. Tapi hari ni kan Hari Ibu. so bagi chance la untuk mak.. :) Nanti hari bapa, akak cerita pasal abah lak :)


Untuk Puan Razana Binti Abdul Wahab,

teringat selalu wajah kekasihku
saat ku menuai lalu
coba engkau dengarkan
ku tuaikan nada lirik lagu sederhana
ku ceritakan kisah tentang kita

peluklah tubuhku bila engkau rapuh
saat kau mulai terjatuh
aku datang menyelamatkanmu
ini surga kita tiada yang menguasainya
tempat kita bersandar dan bertahta

tenang sayang, ku pasti akan datang
yakinlah aku menjemputmu
jangan menangis, hapus air matamu
yakinlah ku tetap milikmu
tenang sayang, ku tepati janjiku
karna kau wanita terhebat
peluk tubuhku, matilah di pelukanku
biar seluruh jagad raya tahu

Sayang Mak kuat-kuat........... :')
 
 
Anak Mak,
 
Saifatul Azida

 


Wednesday, May 4, 2011

Exercise Jiwa dan Raga Pepagi.

*Cerita ini cerita semalam. Tak dapat post sebab tak siap. So baca cerita ni, bayangkan hari semalam* :)

Haa.. Da lama sangat rasanya jari ni menekan button icon Internet Explorer. Apa tak nya, kejadian modem rosak dari hari Rabu belanjutan sampai ke pagi tadi. Pagi tadi pon sampai kena call IT Manager dari HQ sebab da ramai sangat yang bising tak dapat baca email la. Espeacially, golongan-golongan yang berpangkat lah. Dorang cakap tak dapat baca email la, kebetulan, dengan machine fax pon rasa-rasa da macam hidup segan mati tak mahu. Lagi lah menambah kekalutan proses perhubungan. Dah la site office jauh dari bandar. Maka akan terasa seperti sudah terputus hubungan dengan dunia luar. Yang golongan-golongan biasa ni, apa lagi. Terutama saya, bila jadi kejadian terputus hubungan ni, saya lah orang yang amat runsing. Apa tak nya. Terputus dengan notification-notification facebook. Wakakaka... Nampak tak kat situ. Akal je tu. Manager sibuk bising-bising cakap email tak dapat, yang saya bising tak dapat check notification. Ye. Saya tahu, cerita berulang. Tak payah bagitahu saya T____T

Setelah IT Manager (Mr Danny Comel) membetuli keadaan, saya terkinja-kinja nak menaip entry ni. Walau bunyi macam ntah apa-apa. Hari ni, dari pagi kelam kabut. Apa tak nya, si dia membuat kejutan pada jantung comel ni. Suprise! Suprise hangguk hang zida. Pagi tadi. Dengan suara dia yang sayup-sayup kedengaran nun talian di utara, dia menyatakan hasrat, chewah! Bukan hasrat yang tu, tapi nak bagitahu yang dia kena kursus. Si dia rupa-rupanya ada kursus hari ni! Wakakaka.. Dengan tenang saya menjawab. " oke, I ambil U kat Rawang"... Begitulah kasih adinda kepada kekanda walau tengah bekerja. :P bluekkk... Haip! jangan muntah lagi. nati lagi banyak episod geli-geli kat sini. HAHAHA..

Begegas mengutip beliau. Dan memberikan hadiah kunci kereta. Senang untuk beliau mengulang alik dari hotel ke tempat kursus. Wah. Detailnya cerita. Saja nak bekongsi. :) Nak cerita jugak. Tak peduli. Tak peduli.

Kembali,
Em, saja bagi dia bawak kereta saya. Sebab malam besok saya nak ke Utara. Tempat? Rahsia. HAHAHA. Ekheleh, gelak lagi. asyik gelak. Muak. So, bagi jela, sebab rasanya macam tak best je nak drive sorang-sorang dari KL ke utara. So if ada kawan kat tepi, boleh bual-bual, main suap-suap kacang ke, main suap-suap ice-cream ke.. Oh, bukan main yang itu. JANGAN SALAH TAFSIR.

Planning untuk hari esok? . Ye, sudah plan. Dari awal. Cuma hari je baganjak kehadapan sebab beliau tidak mengingati tarikh kursus kat KL. Apakah yang ada dalam kepala beliau. Tah. Tak tahu. Kerja kerja kerja. Itu je yang dia tahu kot?? .. :P

Hye U, jangan marah yer. Memang nak cerita pasal U yang kelam kabut sangat. Kena hire PA mungkin???

Besurai~