Tuesday, April 26, 2011

Untuk Nama Bermula Huruf M.

Lets count down the day!

Huh, tak sabar nak tunggu next week ni. Nak jalan-jalan. Tapi plan sebenar belum ditentukan lagi. Tunggu orang sana bagi greenlight dulu. Tunggu orang sana punya keputusan dulu. :) Nasib baik nak jalan-jalan biasa je, kalau lah kata nak pergi oversea, agaknya, lagi dua hari nak pergi , barulah boleh book ticket. Gasak lah duit pocket kalau macam tu cara. Apa tak nya, kerja punya pasal. Hehu...Alasan kerja ye... :P

Oh. Da lama tak bercuti ni. Ewah, da lama konon. Sudahlah. Yang hari tu bercuti panjang sempena birthday tu ape? HAHAHA. Owh, maksud saya, untuk bulan April.. Eh tak, bulan Mei. Baru sedar bulan April tidak pergi ke mana-mana sebab telah bekerja mebanting tulang setiap hari Ahad. :) Tipu-tipu! Ada jugak berjalan. tapi pergi mandi Air Gunung kat Sungkai jek T___T (tak perlu cerita)

So, telah menekad diri hendak bercuti. Biarlah orang tu busy sekali pon, tapi saya tetap nak bercuti pada tarikh yang saya dah plan tu. Saya tetap nak pergi bulan Mei ni. Saya tak peduli. HAHAHA. Keras tak kepala??????? ;p Kepala saya tak keras oke!

Erm, tukar topik lain. Hari ni Hari Peluk Sedunia. Eh yeke? Mana dengar? Tah. Ade follower saya bagitahu saya. Saya pon main post kt Facebook. 
(http://www.facebook.com/azeeda/posts/2007770435381).. Lepas tu, ada lah yang start merepek-repek kat wall saya. T___T..

Masa lunch dapat message, "Hari ni hari peluk sedunia, boleh I hug you..." What the F***. U siapa nak hantar message macam tu kat I. I mungkin kenal U satu ketika dulu. Tapi, I da beharap yang I tak kan kenal  U selamanya. U sendiri tahu kenapa. Perangai U! So, sekarang, I sangat merasa jijik. Jijik dengan U! Huh, tak pasal-pasal I emo kat sini. I tak suka U call-call I tengah pagi buta. Kalau U nak tahu, sebab U selalu call tengah-tengah pagi buta lah I da start silent phone waktu tidur! Sebab U selalu ganggu waktu tidur I! 

U nak ape sebenarnya? U ingat senang-senang I nak bekawan dengan orang? I kenal U mula-mula memang U pretend U macam baik. I cuba kenal ngn U sebab I kesian kat U dok merayu-rayu. Oke. I pon try jumpa U. Then memang nampak baik. I pon oke lah! Then, U ni tekocoh-kocoh. U pon pahamkan, tak kan senang-senang I nak terima U. U paksa-paksa I. U anta message macam-macam. Until one day, U marahkan I. Pehal U nak marah-marah I pasal umur I??? U siapa nak marah-marah benda I bergurau. Damn. Then, nak emo tak tentu pasal. Cakap I main-main lah. Helo, I da cakap kan, I need time. Kalau tak boleh, I mintak maaf. Tapi U tak pernah paham. I tak paham apa yang U nak sebenarnya. Pening.

Lepas U marah-marah I, U diam. I pon diam lah. Yelah, buat apa I nak tehegeh-hegeh. Da lah marah tak tentu pasal, macam I ni wife U!. Padahal kita baru kenal. Damn. Again for you. Lepas beberapa lama, U anta message kat I. U tanya khabar I. I ingat U da oke. Rupanya tak. Sengaja. Sengaja nak usik sarang tebuan rupanya. U anta message U bagitahu U dah ada girlfriend. I reply lah "ok". I simple. Tak pernah kisah. Bukan U sorang laki dalam dunia ni. Tapi U anta lagi message, " I ada girlfriend, tapi bukan Islam. ". So??? u nak I buat apa?? HAHAHA. Stupid action!. I cakap lah kat U "baguslah, semoga bahagia". Mungkin U sakit hati baca message tu (????)... 

Helo U, I nak bagi tahu U, yang I tak pernah kisah, sebab hati I tak pernah bukak untuk U. Terlalu singkat untuk I nak terima U. I tak nak mainkan perasaan U. Bila I cakap I tak boleh, I tak boleh. Itu je. U tak perlu tanya I apa kekurangan U pada I. Sebab I tak pernah nak pandang kekurangan orang lain. Begitu jugak kelebihan. Tapi apa yang I pentingkan hati I. Orang yang mampu buat I tersenyum, ketawa dan makan banyak macam saat I pernah bersama My Last Ex. Sebab itu kunci hati I. Tapi U tak pandai. U lebih suka I keluar dengan U and bayar makan U. (???) Apakah?? 

Oke. sekarang I tak marah U. I harap U buat-buatlah lupa no phone I. And harap U baca benda ni. Sebab, if U still text me, try to call me, i won't pick up even reply your message. Enough. Tak perlu bagitahu alasan lain oke. Kalau U paham, terima kasih banyak-banyak. I akan happy. :)

(Maaf meluah perasaan secara terbuka. Inilah saya rasa dengan orang tu. Sempit. Rimas.)

*cerita tersasar untuk bukan kali ini, tapi da bekali-kali tesasar*

:)






Sunday, April 24, 2011

Tak Perlu Tajuk

Ahad. Indah. Pagi-pagi mak dah kejut suruh bangon solat. Saya tengok jam kat dinding. 6.05 pagi. Masih awal. Sebab saya hanya akan bangun betul-betul setelah alarm phone saya bebunyi. Alhamdulillah. Walau saya sambung tidur semula tetapi tidak telajak nak tunaikan tanggungjawab. :) Eleh, macam lah saya seorang je solat subuh pagi tadi kan? Masa bangun, saya suka. Suka tengok message kat phone. Ada orang text saya seolah-olah nak kejut saya untuk solat. Hurm. Dah lama rasanya tak ada orang nak text macam tu. T__T

Terima kasih, you :)

Jam dah pukul 12 tengah hari. Masih tak buat apa lagi melainkan telah membasuh muka dan memakan cucur cicah sos. Selepas tu, mata berat. Hari Ahad. Hidup bujang macam ni lah. Saya tak perlu, eh, bukan, saya tak ada tanggungjawab berat nak kena buat. Mungkin sebab tu Ahad saya adalah simple. Tak perlu mencuci kain, tak perlu menyidai kain, tak perlu memandikan anak... ????... Tak perlu memasak. Masih menggunakan perkataan 'tidak perlu'??? Tak patut. Tak patut. Sebenarnya, mak sudah menyuruh saya memasak. Tapi saya tahu itu adalah suruhan atau ajak-ajak ayam. :P Tanggapan saya.

Eh, mak sudah pulang dari kedai. Membeli ice-cream. Nak turun bawahlah.

Macam saya cakap tadi. Ahad saya simple... \0/  Tapi tahu, Ahad yang simple ni tak bekekalan selamanya. Saya akan rasa macam mak saya rasa sekarang. Kena menyediakan segalanya untuk anak-anak.. Satu hari nanti, saya pulak jadi ibu, Itulah maksud saya. Akan ada tanggungjawab. :)

Ish. Malulah bila cakap benda ni. HAHAHAH... Segan, segan...(gedik alam).. Belum masanya lagi saya ke tahap tu.


Ok. Nak turun bawah dah. :)




Thursday, April 21, 2011

Satu Hari Lepas (Episode 1)

Satu hari
Aku rasa sedih
Sedih teramat
Mungkin salah sendiri
Mungkin takdir macam ni?
Mungkin dilema
Mungkin.

Satu hari
Aku datang semula
Kataku, tanpa harapan
Tanpa perasaan
Tapi aku penuh harapan
Sebenarnya

Berhari-hari
Berbulan-bulan
Kau katakan aku mencanang perihal
Walhal, kau tak memahami
Kau tak mengerti
Kau berdalih alasan
Walau aku sedar
Alasan yang sebenarnya
Yang kau tak terucap
Itulah sebenarnya
Kau pergi
Aku mengerti

Satu hari
Aku sakit
Rasa nak berlari
Rasa nak pukul satu badan
Rasa nak lelap mata lama-lama
Untuk selamanya

Satu hari
Aku terbangun
Aku tersedar oleh hantukkan itu
Tamparan hebat tu
Buat aku sangsi
Kadang-kadang aku mengerti
Cuba memahami

Akhirnya, aku yang pergi
Dari SATU HARI yang dulu



Friday, April 8, 2011

TERCIPTA UNTUKKU.

Hari ni hari indah. Tak macam hari-hari lain. Indah.Permai. Drive kereta dari Cheras tak terasa pon da 45minit kat atas jalan. Rasa macam atas awan biru. Biar pon awan tu tak lah cerash cerah mana. Biar pon tayar kereta ada menghasilkan bunyi menunjukkan kerosakan da terjadi, tapi.. haaah.. Ignore je la. Petang saya pegi hantar kereta kat workshop mana-mana.

Haih, parah-parah. Apa da jadi ni. Ya Allah, Kau dah tolong aku? Atau ini dugaan lagi? "Apa saja yang jadi, Ya Allah, lindungilah aku".

Ish. Rasa indah ni. Sukar nak ungkap. Sukar nak tafsir. Nak cerita pon, ah, terlalu awal lagi. Bermain-main dulu la. Mesti lagi indah dengan rasa ni. Lagi indah bila tengah berkerja sambil menaip entry. Masak lah saya kalau kantoi. Tapi tak apa, profesional. :) Kerja mesti siap punya. Chewahh..

Dan hari ini, saya telah menggoreng ikan sebanyak 7 ekor. Eh. Cerita tersasar. HAHA.. Sabar yer Cik Azida.

Petang ni, tak pasti nak buat apa. Tapi ada benda yang pasti. Pasti hendak pergi menziarah kedai Speedmart 99. Kedai yang menjual barang-barang runcit dengan harga yang murah. Memandangkan kehidupan adalah di Kundang, dan pasaraya yang paling besar dan yang paling paling ada pon hanyalah The Store, itu pon berjauhan dalam 15km macam tu, memang hasrat terbatal untuk pergi. Niat pon tak da. Speedmart 99 paling dekat. menjadi pilihan. nak pergi pon bukan buat apa, nak beli beras. Kat rumah da habis beras. Kalau tak pergi hari ni, maka sesi pembelajaran mari memasak waktu lunch memang tak ada lah selagi tak beli beras. Tak kan nak makan ikan dan sayur-sayur hijau je.

Kembali topik hati.

Dalam kepala saya sekarang ni , macam dah tak ada benda lain. Sekarang asyik rasa nak pegang handphone. Kalau buat kerja handphone letak tepi. Mata ni sat-sat tengok kat handphone tu. Mana tahu ada message yang tak dibaca, padahal da buat ringtone paling loud. Saya tahu kenapa saya macam tu. Dan saya tahu saya tak boleh sangat berperasaan macam tu. Bahaya. Nanti benda lama ulang balik, jadi balik, hah, tak meraung ko Azida! Parah-parah.

Sejak kebelakangan ni, jiwa rasa lain. Mimpi pon da tak ada macam mimpi-mimpi sebelum ni. Yang pasti da seminggu lebih mimpi saya berpaksikan benda-benda yang best.. Bila bangun tidur, saya mesti termenung dulu, menggerak-gerakkan saraf otak untuk berfikir apa yang saya mimpi. Tapi malangnya, saya selalu tak dapat ingat mimpi tu secara complete. Ingat secara random. Watak utama pon tak pasti siapa. Hehu.

Itulah anugerah. Hati dan perasaan. Bila kita bersabar, Tuhan akan tolong kita. InshaAllah. Saya tahu suatu ketika dulu, saya pernah jatuh. tak bangun-bangun. Merangkak-rangkak macam budak baby, tapi saya tahu jugak, kalau kita betul-betul mintak, betul-betul bersabar dan paling penting betul-betul redha, Allah akan redha dengan kita. Jika diizinkanNya. Saya bersyukur. Dan saya jugak berharap si dia sudah menjadi tenang, sudah menjadi gembira. Itu doa saya. bukan omongan kosong ya! Saya bukan macam dalam message cakap "I doakan you bahagia" tetapi dua tangan tak diangkat. Itu bukan saya. Kalau dalam message saya ada hantar macam tu pon, luar message saya tetap buat, setiap kali selesai perkara wajib itu.

Sudahlah. Jangan toleh belakang.


Jalan ke hadapan. Secara logik, jalan kehadapan. Ada yang nak undur? Tak kan.

Teruskan berjalan. :)

Wednesday, April 6, 2011

Love Is My Sin (Sonnet 142)


Love is my sin, and thy dear virtue hate,
Hate of my sin, grounded on sinful loving,
O, but with mine, compare thou thine own state,
And thou shalt find it merits not reproving,
Or if it do, not from those lips of thine
That have profaned their scarlet ornaments
And sealed false bonds of love as oft as mine,
Robbed others' beds' revenues of their rents.
Be it lawful I love thee as thou lov'st those
Whom thine eyes woo as mine importune thee.
Root pity in thy heart, that when it grows
Thy pity may deserve to pitied be.
If thou dost seek to have what thou dost hide,
By self-example mayst thou be denied!

By : WS

Saturday, April 2, 2011

Need You, Need You Not

Picture perfect memories, scattered all around the floor
Reaching for the phone 'cause I can't fight it anymore
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time

It's a quarter after one, I'm all alone and I need you now
Said I wouldn't call but I've lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now

Another shot of whiskey, can't stop looking at the door
Wishing you'd come sweeping in the way you did before
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time

Just reached at the office and try to find out this thing first. Expressing what I am feeling right now. And just wondering myself what actually happens to me. And am I fall ........... again? Yeah, I don't know the answer exactly. But I can feel the feeling and can't fight it. It's not easy for me at the beginning, but I believe that the rainbow will appear after the heavily raining. :) Who knows?... Let them keep thinking, or let myself keep thinking this thought.

Happy to know you, friend! :)

Regards,

Azeeda

Friday, April 1, 2011

Feeling Towards You

And today, I am really happy. For what? What's going on? Because I knew something that I really wanted to know. Starting yesterday, I really captivated on him. Wow. My kindness heart. Me pure heart. Don't know why. but I still keep certain feeling I feel inside, deeply inside.

And today, I know you will start reading my notes here.. My stories here. And hoping that you will read and never think anything that will make you doubt.

Hye friend,
Thank you being my friend.
Thank you be my follower. (Appreciated)
Thank you starting thru by my page.
Thank you say hye in the chat box.
:)

Regards,

Azeeda. :)