Monday, August 13, 2012

Ragam pregnant

9 weeks pregnant.

Dah 9 minggu hamil. So, aku berada dalam trimester pertama. Sebelum-sebelum ni, terasa nk update blog, tapi, bila bukak je internet, confirm tekak meloya semacam. Kalau ada entry tu pon, just copy n paste. ;p

Dalam masa 9 minggu ni jugak, kesihatan aku begitu merundum. Berat badan turun. Badan lemah. Aku tahu ni semua simptom-simptom dari mengandung. Masa sebulan pertama (4 minggu kandungan), aku tak rasa lain macam pon. Tapi bila aku tengok period cycle aku pon macam lambat je, bergegas buat pregnancy test. Macam biasalah, mungkin hormon pregnant dalam air kencing tak kuat lagi, so test line tu macam blur-blur sikit. Tapi biasalah , naluri ibu aku kuat katakan aku dah mengandung!

Selepas 2 minggu period tak datang, aku pon pergi buat check-up kat klinik. OK. Pregnancy test showed positive! Paling happy, mestilah husband aku kan. So, aku pon tak nak buang masa, cepat-cepat pergi register kat klinik ibu anak. Semangat kan. Sekarang dah dapat buku merah dan pink. :0

So, untuk masa sekarang ni, apa yang buat tanda tanya adalah, "baby aku ni boy or girl?". Itu persoalan yang hari-hari bermain di kepala. Termasuk lah husband kan. Dia selalu cakap baby ni BOY. Nak tahu sebab apa? Sebab sejak preggy ni, aku malas betul ke dapur. Bukan apa, aku alah bau benda-benda orang masak, apatah lagi kan kalau aku yang masak kan.. Dulu baru kahwin memang sangat rajin lah memasak. Siap tapau bawak pergi kerja lagi tau! So, alah masak memang kuat. 

Dalam 1st trimester ni jugak, aku tahu, 90% preggy women akan alami alah yang teruk. So, aku salah seoranf yang include dalam 90% tu. Manakan tidak, aku tak boleh bau gel rambut suami, bau suami pon dah tak mampu nak bau. Bila gel rambut suami aku tak dapat bau, rambut suami memang kering dan serabai lah kan. Untuk elak kan suami rasa tak selesa sebab rambut dia kering, aku pon suruh dia gunting rambut bagi botak. So, sekarang, dia adalah lelaki BOTAK. Kasihan kan? Tapi tulah, nak buat macam mana. Aku rasa alah aku ni kategori teruk. Walau aku tak alami muntah-muntah teruk, tapi loya dan muntah air sering jadi. Buat aku rasa tak lalu nak makan. Bila tak lalu nak makan, so aku tak de energy. 

Can you imagine, bila preggy women makan , makanan kita akan diserap oleh baby dalam rahim kita. So, kes aku, dah lah aku tak lalu makan, bila makan pon sikit. Sah-sah lah baby aku serap makanan yang aku makan. So, untuk aku sendiri, memang takde. Tu pon, tah-tah untuk baby tak cukup. Sebab tu aku sering loya berpanjangan, penghasilan air liur yang banyak dan yang paling tak best, aku kerap diserang heart burn (pedih ulu hati). Pedih ulu hati ni memang benda normal yang dihadapi oleh preggy women. 75% ok akan berdepan dengan masalah kesihatan ni. Dan aku, mestilah tak terkecuali!

Pedih ulu hati buat aku rasa tak selesa. tak sedap perut, dan tekak aku seolah-olah masih ada makanan yang tesekat , so akan rasa loya. Bila asid banyak pon tak elok jugak, penghasilan air liur memang aktif. Memang asyik rasa nak meludah je. Kau mampu telan air liur yang bekilo-kilo banyaknya dan rasanya pahit? Tak kan. So, memang tak best rasa ni. Aku pon cepat-cepat google apa yang paling elok untuk hilangkan rasa pedih ulu hati ni. Yang paling best dan ibu mengandung boleh ambil adalah GAVISCON. So, petang ni aku rasa nak grab satu kat farmasi. Sebab dah behari-hari rasa tak sedap camni.

9 weeks pregnant. So aku ada 3 minggu lagi nak tempuh. Ada orang kata, 1st trimester ni je preggy woman akan alami alahan.  Tapi, ada preggy woman yang terpaksa tanggung semua ni sampai saat nak lahir kan anak tau! So, aku harap, selepas 3 bulan ni, aku kembali normal. Sebab bila rasa camni, aku rasa tak bersemangat. Nak pergi kerja pon malas sangat sebab aku terpaksa bangun awal pagi, di mana , rasa loya-loya tu paling kuat aku rasa pada waktu tersebut. Aku rasa macam nak mintak masuk kol9 hari-hari. Tapi pukul berapa lak kan nak balik rumah . Tak adil. So, aku berharap alah aku ni akan hilang secepat mungkin.. Supaya selera makan aku akan bertambah. Supaya berat aku pon naik. Sebab selepas mengandung, berat aku pon surut. Tinggal 43 kilos je. So, dekat buku merah aku tu pon, doctor letak "faktor risiko = underweight". Aku nervous sekejap tengok ayat "faktor risiko" tu.

So, I have another 3 weeks to go! Pray for me getting better as normal :)



Saturday, August 11, 2012

The reason is you

I'm not a perfect person
There's many things I wish, I didn't do
But I continue learning
I didn't meant to do those things to you
And so I have to say before I go

That I just want you to know;

"I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears 
That's what I need you to hear"