Saturday, January 19, 2013

Baby Ini Aktif

Salam,
 
Hari ni kalau ikutkan, kandungan aku dah 32 minggu. So bermakna dalam 8 bulan camtu.. Rasa sekejap lah pulak pregnant ni. Pejam celik, pejam celik dah nak bersalin pun. Bila fikir balik, "alahai, pasni dah takde perut membuyung macam ni dah"... Sedih pun ada. Tapi sure happy sebab tak sabar sangat nak tengok baby ni lahir. Nak tengok rupa dia macam mana.
 
Dalam usia kandungan masuk 6bulan, baby aku dah mula aktif bergerak-gerak kat dalam. Kadang-kadang, sengaja aku selak baju sebab nak tengok pergerakan baby tu kat perut aku. It was funny moment! Apa tak nya, kalau aku balik rumah mak aku, aku jadi dah terbiasa nak selak baju tak kira lah depan abah ke, mak ke mahupun adik beradik semata-mata nak tengok perut ni. Memang tersangat lah seronok bila tengok ada gerakan. Tergelak-gelak , sebab dok fikir apa lah yang baby ni buat dalam perut sampai berombak-ombak perut aku. Siapa yang pernah pregnant atau pernah tengok perut wife korang, korang mesti rasa benda yang sama macam aku rasa. Happy tak terkata.
 
Tetapi! Haaa, ada tetapinya... Baby aku ni tersangatlah aktif. Teringat masa aku pergi buat scan baby ni masa dia 6 bulan dalam perut. Yang pastinya, baby ni tak tunjuk muka. Tapi yang nampk jelas jantina dia. Mula-mula memang nak buat 4D, tapi doctor advise, buat 3D je sebab muka baby tak nampak , rugi buat 4D. Masa scan tu, tergelak-gelak dibuatnya. Sebab baby ni memang lah aktif. Tak dok diam pun. Asyik bergerak-gerak. Dapat tengok jari-jari tangan dan kaki dia. Alalalalala, comelnya!!! Masa tu, sebak pun ada. Macam tak sangka, ada satu lagi nyawa dalam perut kita kan. Tulah kebesaran Allah. Hebat sungguh kuasa Dia.
 
Hari ni, aku terpanggil untuk menulis kisah pregnant ni. Supaya, aku harap aku tak kan pernah lupa sedikit pun saat 3rd trimester ni. Dalam trimester terakhir ni jugak lah, aku mengalami masalah susah nak tidur. Bukan susah nak lelap mata. Mata boleh lelap. Tapi kejap-kejap terjaga. Sebab baby ajak main kot. Baby ni sangat aktif time aku tidur. Time tu, dia macam tak tidur! Tu yang aku pelik sangat. Bila pukul 6 pagi, dia pasti kejutkan aku dengan gerak yang agresif. Seolah-olah nak kejutkan mommy dia bangun solat. Kalau betullah, alhamdulillah.~ Pandai anak mommy!
 
Macam-macam lagilah kisah pregnant. Nak cerita semua memang tak sempat. Lagi-lagi kalau blog yang wordy macam blog aku ni. Lagi lah orang malas nak baca. Hehehe.
 
See ya! Bye!