Tuesday, August 20, 2013

Standard jawapan orang biasa kahwin artis.

Wes,
 
Korang pernah tak dengar ayat-ayat orang yang kahwin dengan artis? Maksud aku, orang kebiasaan (bukan terkenal) kahwin dengan artis. Tak kisah lah artis yang dikahwini tu suam kuku ke, nama hangat-hangat ke, artis yang feeling-feeling artis famous ke.
 
Bila ada orang kebiasaan kahwin dengan golongan-golongan artis (macam kategori yang aku mention kat atas) ni, mesti ada keluar ayat-ayat dorang macam seakan-akan sama je kan? Kadang ayat tu macam tak logic.
 
Jom kita tengok contoh.
 
"I tak pernah tahu dia ni artis. I ingat dia ni orang biasa je. So I kawan-kawan lah. Bila kawan baru tahu dia ni artis. ".
 
"Sebelum kahwin tak tahu dia nia artis. Dah kahwin baru tahu dia ni penyanyi."
 
"I kenal dia melalui kawan I, masa lepak sekali, I tak tahu dia ni pelakon"
 
HAHAHAHA.
 
Aku pasti korang pon mesti pernah dengar ayat-ayat ni kan. Ni baru sikit contoh. Aku rasa korang mesti dengar macam-macam lagi kan?
 
Kenapa eh dorang selalu cakap ayat macam tu? Tak kan lah tak kenal yang diorang fall in love tu artis. Ke buat-buat tak kenal. Maklum ler, rakyat Malaysia ni kan suka la sangat artis luar. Konon-konon tak kenal local artist. Bajet international sangat kot.

Apa pon, aku masih tertanya-tanya kenapa dorang nak cakap camtu. Pelik.

Tolong huraikan.
 
 
 
 

Monday, August 19, 2013

Aku tetap diam.


Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja
Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu
Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri
ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam
 

Monday, August 5, 2013

Kisah Bebuka Puasa 26 Ramadhan

Hari ni nak cerita pasal kisah semalam, bersamaan dengan 26 Ramadhan. So 26 hari lah kita berpuasa. Ahad. Sebelum terlupa, baik type entry ni laju laju.
 
Semalam entah kenapa lepas babah tembun tu pergi kerja kol 3petang, tembun tu mula lah buat akai. Asyik nak begayut je ngan aku. (begayut- mnyusu direct). Kau tak penat, hari-hari pon macam tu. Kadang-kadang rasa macam susu dah kering sangat-sangat. Tapi, bila aku ada baca yang lagi kerap baby menyusu, lagi banyak susu akan terhasil. Cuma kita ni kan kadang-kadang mind setting tak berapa bagus. Bila once baby dah menyusu, kita selalu set yang susu dah habis diminum. Sebenarnya tak. Tak caya? Try tengok. Cuma air susu tu tak lah keluar lelaju macam time kau bengkak susu tu. Bagi aku direct feeding ni senang, mudah. Tak payah basuh botol, bancuh susu. Tapi tulah. Kau akan berhadapan dengan masalah seperti aku. Baby tembun tu bila nampak aku, dia akan buang segala benda yang ada kat tangan dengan harapan dapat menyusu. Dia sangat ketagih.
 
Masalah paling besar bila aku terlalu ajar dia menyusu badan direct, dari dia lahir, sampai habis pantang, sampai sekarang, ialah dia tak mahu susu botol langsung. Nanti aku akan share kan masalah yang kadang-kadang aku memang tak pecaya dan memang sangat tak boleh pakai dengan cadangan-cadangan doctor untuk ibu lepas bersalin tentang penyusuan baby ni. Aku sangat benci.
 
Back to the title, actually petang semalam, bila baby tu buat hal tak nak duduk bawah, pura-pura nangis kuat-kuat bila aku letak kat bawah. Nak kata meragam tak. Tapi aku rasa dia ni telebih manja. Bila dah jadik keadaan cam tu, so aku memang dah target yang aku memang tak kan dapat masak untuk berbuka.
 
Pukul 530, aku macam excited bila tengok dia macam nak tidur. Aku pon cepat-cepat baringkan dalam bilik, pasang aircond, pasang kipas, dengan harapan dia akan tidur cepat so aku boleh pergi masak. Then, dengan aku aku sekali tertidur. Aku terjaga pukul 650 petang macam tu. Baby masih tidur. Elok aku bangun je dari tilam, wahh! Mata tembun bulat! Lagi bulat dari aku. Sudah. Dia pon macam excited sikit sebab dia ingat aku nak angkat. Hem. Dia dah mula merengek bila nampak aku keluar dari bilik. Aku patah balik. Angkat. Dia diam.
 
Ok! Aku dah tahu apa aku patut masak. Jam dah pukul 7.10 malam. Lagi beberapa minit dah nak bebuka. Nasi tak masak lagi. Sebelah tangan dokong tembun, sebelah tangan buat kerja. Basuh beras.
Then aku terus capai tin sardine king cup dua ringgit enom posen, terus aku tuang dalam periuk. Jadinya bebuka dengan lauk sardine.
 
Sedih wey! Apa tak nya, kau puasa seharian suntuk. Menahan lapar dan dahaga, mengharapkan waktu bebuka adalah juadah istimewa kebab ayam ke, murtabak daging ke, air bandung cincau ke, tapi tu berangan jek. Nafsu patah kat situ bila kau tahu kau akan makan sardine semata-mata dengan nasi. OK. Sedih sangat.
 
Aku ingat kisah sedih tu berakhir di situ. Tapi tidak. Time bebuka, aku dipaksa tembun lagi. Aku terpaksa meriba dia. Sebelah tangan suap nasi. OK. Dia sangat suka buli Mommy dia. Akai banyak. Kadang-kadang aku tak rasa ada anak kecik yang tak sampai setahun umur. Kadang-kadang aku rasa dia adalah budak besar. Aku pasti rindu saat ni.
 
Malam.
 
Berebut handphone dengan dia pulak. Tak bagi dia jerit-jerit. Dah bagi dia diam. Aku pura-pura sorok. Dia jerit lagi. Bagi diam. OK. Jelas memang dia nak handphone dan tengok muka dia sendiri. Kalau dapat handphone babah dia, jari dia kemain lagi nak slide. Comel je jari telunjuk dia. Pandai meniru. Bila aku bagi handphone aku, dia buat muka pelik. Tak tahu nak slide kat mana. OK, Bijak!
 
Finally, he slept at 9pm. Mommy pon turut beregu tidur tinggalkan pinggan makan tak basuh.
 
#sardine #meragam
 
 

Rindu perbuatan lalu

Eh eh.

Hari ni macam tak de mood lah sangat. Tapi tak rasa seperti nak marah orang atau tak de pulak rasa seperti nak gigit telinga orang. Cuma bila tak de mood ni, terasa nak buat benda-benda yang dah lama tak buat. Macam-macam rasa rindu muncul.

Meh nak list:

- Rindu nak lepak sambil minum air fresh orange sambil dengar live band kat Bukit Bintang.
- Rindu nak minum starbucks pada hari Ahad yang bosan
- Rindukan bilik lama bila bangun pagi cahaya matahari direct cucuk mata
- Rindukan nasi goreng ayam kedai makan kat Sungai Buluh
- Rindu nak jalan-jalan 1 Utama pas balik kerja
- Rindu Sizzling Chicken & Cheese TGI Fridays
- Rindu tengok movie kat e@curve
 
Ok banyak lah kalau nak list kan.
 
Nak try buat semua ni balik tapi macam tak boleh dah. Sebab since ada baby tembun , kehidupan amatlah tunggang langgang. Memang lah bukan seratus peratus tunggang langgang, tapi dalam seminggu tu pasti ada dua tiga hari yang tunggang langgang disebabkan si tembun.
 
Ok bai!