Saturday, December 14, 2013

Work Never Ends

Kita tak nak cerita lagi pasal holiday kita. Biar perap lama-lama sikit dalam draft tu. Mana tahu tiba-tiba jadi cencaluk ke? Hikhok.
 
Dah memang hari Sabtu kan. Kita kerja hari ni. :P Macam biasalah. Asyik kena kerja. Sampai mati pon kerja. Kalau mati pon, kerja tak kan habis. Hari ni kau mati, esok ada orang baru masuk ganti tempat kau, sambung kerja kau. So work never ends. Payah sangat nak explain. Korang tahu jelah kan. Alasan kerja construction sebab tu Sabtu pon kena kerja. Tapi kadang-kadang aku fikir balik, dulu Mudajaya ni main contractor time Projek Latar kat Rawang. So atasan kata sebab kita main contractor. Sabtu kena full day kerja OK. Kita pun redha jelah kan. Sebab memang dari praktikal kita dah kerja dengan Mudajaya ni. Tapi kan, tapi kan, kan kan... Sekarang ni projek kat Manjung. Buat power plant , katanyaaa. Dah tu projek ni takde lah makan berbilion macam projek dulu. Tu tandanya company ni suram maksudnya kat sini jadi subcontractor jerrr. So, kenapa sabtu pon kena kerja fullday? Sekarang ni Mudajaya dah buat policy baru. Alternate Saturday kerja fullday & halfday. So pepandailah kau pilih nak amik halfday sabtu minggu yang mana. Mesti ramai yang tak tahu dunia construction ni. Tapi kalau korang engineering based, plus involved dengan dunia construction, mesti korang tahu 'dunia construction tanpa life' ni memang tak indah. Sebabnya tak de life lah! Sabtu pon kau kena hadap kerja sampai lebam. Kau menangis ke, kau sedih ke, takde nya GM nak cakap " silalah pulang kalau hati tak stabil".... Dorang apa tahu. Kan kan kan. Lagi pun jenisan mereka ni macam tak penting keluarga sangat. Atau mungkin keluarga dorang letak no 2 atau last dalam system pyramid hidup dorang. Macam kita-kita ni, keluarga memang first lah kan. Kalau raya pun confirm hamik cuti sampai seminggu. Ada tu buat MC kononnya sakit perut sebab salah makan time raya kan. Sudahnya drag sampai 2 minggu ;p
 
Kadang-kadang kita sendiri tak faham. Atau mungkin company yang tak faham. Kalau lah kita yang jadi manager ke, atau orang-oirang atasan, kita memang nak hamik tahu sangat pasal management, recruitment although kita ni manager!. Sebab nya , pendapat kita lah kan, if kita bos, kita akan letak diri kita kat setiap position yang ada dalam organization chart. Tujuannya supaya kita tahu apa setiap orang rasa, alami dengan position dorang.
 
Tak faham lagi?
 
Macam ni, if kita jadi bos, untuk lebih berkesan, cuba letakkan diri kita (bos) sebagai HR staff. Contoh jelahkan. So dari situ, kita (bos yang berangan tadi) akan tahu siapa dating, siapa MC, kenapa staff suka-suka MC, kenapa staff amik EL, kenapa staff dah tender resign pastu tak samapai sebulan atau gaji masuk je staf cabut lari..... Benda-benda ni managerial level kena tahu. Bukan salahkan staf itu tak baik lah, teruk lah. Hai, manusia mana yang perfect sangat kan. So memang lah ada manusia baik dan manusia buruk. So itu tak bagus bila ada certain staff memberontak, kita sebagai bos dok lah tunding jari staff tu tah apa-apa kan.. Sebaliknya, cuba siasat kenapa dan kenapa tindakan pelik-pelik staff buat.  Supaya kita dapat dapat solution dan dapat overcome lah kan setiap problem tu. Contoh lagi, bila staff cabut lari lepas dapat gaji, so bos-bos kena fikir  , bukak minda. Bukak mata. Fikir dalam-dalam.
 
"Kenapa anak buah aku asyik keluar masuk eh?"
 
"Kenapa staff aku amik EL?"
 
"Kenapa staff aku kerja seminggu 6 hari, tapi kadang-kadang dalam sebulan mesti die amik cuti?"
 
 
Benda-benda remeh cani sepatutnya dah ada dalam kepala otak sekor-sekor bos. Instead of nak marah-marah pekerja kan.
 
Kesemua tindakan pekerja memang ada alasan sendiri. Mana ada orang buat sesuatu takde alasan kan. Kau masuk tandas pon kau ada alasan kan. Mesti nak membuang, tak kan masuk toilet nak bancuh kopi lak kan.
 
So kat sini aku nak sangat-sangat cakap. Aku pernah amik subject finance. So kalau pekerja asyik keluar masuk tu, aku sebagai investor memang risau je nak invest dalam company yang high turnover labor. Em, nak explain panjang sangat kenapa. Masuk tahun baru pun belum tentu habis nak explain dalam entry. Tapi bila high turnover memang itu petanda tak baik. So, company tak kira lah Mudajaya ke, company mana-manapun kena alert benda ni. Bila tengok high turnover labor, lekas-lekas kau overcome problem ni. Kalau tak, impact dia bad reputation untuk company.
 
Macam mana nak overcome. Bos, kau kena lah pandai korek-korek time exit interview bila orang tender resign. Yang pekerja lak, kalau dah resign tu, bagi tahu je hal sebenar resign sebab apa. Tayah nak blah macam tu je. Memang lah kau buat camtu sebab kau sakit hati dgn company treat yang tak best kan, tapi reputasi kau pun turut terjejas. Both got bad reputation. Employer & employee side.
 
OK. Jawapan yang paling jelas kita boleh discuss kat sini, mungkin welfare untuk pekerja tak seindah khabar. Contohnya, memula interview, mungkin bos korang janji macam-macam. Dapat allowance. Ada pool car boleh pakai pergi lunch. Ada increment based on performance. Ada dinner. Ada bonus bekepuk-kepuk. Ada staff house yang cantek. Tapi........ Semuanya tu indah khabar dari rupa. Maknanya bos tu main sedap mulut janji macam-macam tapi bila dah masuk dan dah berbulan-bulan kerja apa pon takde. Dah tu bonus yang sepatutnya dapat tapi kau sekat-sekat. Bayar sikit-sikit. Alahaiiiii.... Sadis nya!
 
Dah ada pulak tu, nak pakai machine photocopy pon siap nak berpassword lah bagai. Sampai semua orang tension dengan machine! Sudahnya orang pun blah, kau jugak nak marah orang blah kan. Hahaha. Fikir lah sendiri.
 
Buat masa ni, macam kita. Kita takde masalah dengan kerja sangat. Cuma "GM" kita tu asyik 'kacau' kita. Suka perhatikan kita. Tapi kita gamble. Kita sendiri pernah kata, kalau dia nak buang, buanglah. Sebabnya kan, bagi kita sorang bos perlu amik tahu hal kebajikan pekerja. Andai pekerja tak terbela, kita pun akan ikut jejak orang lain kot chow macam tu je, tapi tak lah blah diam2, cuma before blah tu kita akan buat surat ketakpuasan hati kita. Itu diri kita lah. Sebab kita ni tak suka orang cakap belakang-belakang. Kekadang dengan GM pun kita hadap kalau kita dengar dia cakap benda tak elok pasal kita. Bukan apa, siapa lagi nak ngajar orang macam tu kalau bukan kita? Nak harap budak-budak yang dah berhenti tu cakap? Haaaaa. Mimpi lah. Macam takde hempedu dorang tu. Belakang kutuk-kutuk bos, depan takuttttttt. Tapi kita tak. If kita tak salah, kita akan berani berhadapan dengan bos. Garangkan kita. Sebab kita tak nak orang tindas kita. Terpulang orang nak kata kita ni apa. Korang budak baik boleh lah diam2 , padahal dalam hati sentapppppppp makkkkk... OK.
 
Give and take.
 
Listen and understand.
 
Think and solute.
 
Speak out & Honest
 
 
-Azida Lutafias-
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Friday, December 13, 2013

26 NOV

Hari tu aku dah buat entry baru nak cerita pasal holiday ke Bandung. Tapi akhirnya teperap dalam draft. Tunggu masa nak update gambar-gambar dalam entry tu. Tunggu.
 
Em pasal date ni. Aku akan ingat dan berganda-ganda akan ingat date ni sampai habis umur. Sebabnya suami aku lahir date ni. Get engaged pun date ni jugak. Dan yang terbaru, sahabat aku Ahmad Haziq atau nama dia dalam FB (Theo Andy) tak pun kadang-kadang (Andy Harzique) telah kembali ke rahmatullah pada date yang sama. Tapi kalau korang search kat FB memang dah tak jumpa. Kalau korang mintak follow kat Instagram pon memang tak kan approved. FB sebab arwah dah deactivated. Arwah memang selalu deactivated FB. Alasan dia yang aku selalu dapat, dia busy banyak kerja dan tak tahan tengok notification masuk bederu-deru if FB on. Kadan-kadang aku suruh jugak dia log-out je kan FB dia instead of deactivate. So dia pon cakap "pakai smartphone maaaaa"... Itu jelah alasan dia :')
 
Sedih jugak lah bila dapat tahu arwah meninggal sebab terbabas masuk dalam Sungai Kerteh. Kalau nak tahu, korang boleh google kat internet ada berita hal tu.
 
Semoga Allah s.w.t tempatkan kamu Haziq kat kalangan orang beriman. Macam tak sangka dia pergi dulu. Macam tak sangka. Sebab yang selalu cakap pasal mati dan selalu dok cerita pasal mati ni aku je.. Selalu sangat dulu-dulu time texting dengan dia, dok bercerita pasal mati. Sampai arwah pon naik takut bila aku ni suka sangat fikir dalam-dalam tentang mati.
 
Memang kenal dengan arwah. Nak kata rapat tu boleh jugak, nak kata tak rapat pon boleh. Sebabnya memang baik dengan dia since break-off dgn ex. Tapi memang takde heartfeeling lah kan macam yang ex aku selalu ingat bukan-bukan tu. :P (stop sebut EX. Nanti husband marah).
 
Tapi arwah ni memang baik pada mata kasar aku. Kadang-kadang tengah-tengah chat, dia mintak izin nak solat dulu. Dan kadang-kadang ada jugak dia Tanya aku dah solat ke belum. Bila time marah , selalu dia suruh solat, ambil wuduk. Alhamdulillah ada sahabat yang boleh ingatkan kita time kita out of control kan.
 
InshaAllah, dengan izin Allah, aku sentiasa doakan arwah yang terbaik di sisi Allah sekarang dan sentiasa sedekahkan Al-fatihah untuk arwah. Time baca tu, mesti aku terbayangkan macam mana saat dia terlanggar pagar jambatan tu dan jatuh dalam sungai yang dalam tu. Apa lah perasaan dia time tu. Sedar ke, pengsan ke. Kalau sedar macam manalah perasaan dia time dia tahu kereta dia dah dalam sungai :(((((((( Sedihhhhh bila aku selalu terbayang saat akhir arwah...
 
Haziq, untuk kamu.
 
 
Biar setiap kali orang baca entry ni, akan sedekahkan Fatihah untuk kamu... Maaf gurau senda time kenal dulu. Maaf kadang-kadang malas nak dengar tunjuk ajar cara-cara nak download software2.. Maaf kadang-kadang ada masalah kamu kita tak dapat nak legakan hati kamu setiap kli kamu kata kamu takde girlfriend,takde siapa2 nak kamu, cuma asyik suruh kamu bersabar dan banyak berdoa. kadang-kadang bila kita malas nak layan sangat, kita selalu cakap "kamu tu yang memilih"...... Kita mintak maaf.....
 
Kamu dah takde. Kamu dah pergi. Pergi selama-lamanya pulak tu. Memang dah takde orang nak wish Hari Raya paling awal lah kan......
 
Jaga diri kat sana.... InsyaAllah kalau habuan kita sama, kita akan jumpa kat alam kekal selamanya. Amin.
 
 

Wednesday, December 4, 2013

Perkara yang dibuat ketika mengandung

Salam,
 
Dah lama sesangat tak update. Dan lah lama macam tak berapa nak berblog sangat. Bukan faktor kekangan masa atau tenaga, tapi macam tak tahu nak cerita pasal apa dah. Setiap kali ada benda nak cerita, mesti macam tangguh lah dulu. Sudahnya memang tak update blog. Sudahnya berpuluh-puluh hasil tulisan yang tak pernah habis tersimpan dalam draft.
 
Macam yang orang tahu, aku dah ada sorang anak, Lelaki. Em, cuma nak kongsikan sikit tips yang aku amalkan time mengandung. Nak kata tips tak jugak. Tapi lebih kurang macam apa yang selalu aku buat time awal mengandung sampai lah si tembun tu dah besar 9 bulan ni.
 
Korang pernah tak preggy, pastu dok tefikir jantina anak korang masa early phase pregnant la?. Time tu kan kita mana dapat tahu lagi jantina baby. Dan kebanyakkan korang mesti macam "ala tak kisah lah anak apa pon, janji sihat". Selalu sangat ayat tu. Drama melayu banyak pakai. Aku pon mula-mula macam tu. Tapi bila macam baby dah makin besar, hati aku ni nak sesangat anak lelaki. Er, atas dasar apa eh aku sukakan anak pertama mesti anak lelaki. Itu aku ada alasan sendiri. Memang ler aku nak yang sulung ni, boy. Sebab tanggungjawab biarlah pada anak lelaki, sulung. Senang nak jaga mommy & babahnya, adik-adik. Selain tu, aku nak ler keturunan tu kuat sikit. Memang lah tak kuat sebelah family aku, tapi kuat untuk husband's side. Kira tak putus keturunan ler. Tapi if dapat anak lelaki bukan sulung pon, keturunan tu masih ada. Janganlah runsing.
 
Masa hati dah tedetik nak sangat anak boy tu kan, aku selalu lah 'google' surah apa yang elok dibaca untuk dapat zuriat anak lelaki. Ada lah potongan ayat dari Surah Ash-Shaffat & Asy-Syuura. Aku amalkan je. Tapi betul atau tidak, itu kerja Allah. Lagi pun semua tu dah tertulis. Aku hanya berdoa, jika Allah dah tulis ianya baby girl masa tu, aku terima je. Cuma hati ni kemain excited nak anak boy!.
 
Then, alhamdullilah. Time aku scan , that time I was pregnant about 26weeks. Excited nak scan. Masa tu pergi honeybulan dengan suami untuk yang dah ke berapa kali madumoon tah. Pergi dekat je pon. Cameron. Kerap naik sana sebab dah dekat kan. Maklum ler dok Perak dah sekarang ni. Cameron tu macam Jusco je. :P Then pulang dari Cameron, aku terus ajak Dauz pergi klinik nak scan. Tapi tu scan kali ke2. Memang dah tahu lelaki. Tapi masa 1st scan, time tu baby tak besar lagi. Tapi dah tahu gender. Cuma macam eh yeke boy? Then yang 2nd time tu baru betul-betul confirm. Sebab aku buat 3D. waaaaa.... Siap nampak muka! Muka masa scan dengan sekarang memang ler nak sama! Hebat sungguh teknologi. Tapi lagi hebat kuasa Allah kan.
 
It's a BOY. Confirm. Excited. Fascinated.

Berbalik pada apa aku amalkan time mengandung, ada beberapa perkara aku amalkan. Dalam perkongsian ni, bukan aku sengaja nak menunjuk, berbangga hati, riak atau sifat-sifat mazmumah yang mungkin terlintas dalam fikiran korang kan tentang perkongsian ni. Tapi aku nak berkongsi sebab ramai yang Tanya apa yang aku dah buat sepanjang aku mengandungkan Aazad sebab ada yang kata Aazad baby lain dari yang lain. Tapi bagi aku tetap sama. Aazad macam baby-baby lain. Pekembangan mungkin berbeza dengan yang lain.

Benda yang selalu aku buat, aku buat list jelah eh. Nak karang-karang macam full of words sangat kan. Loya pulak tekak mak jemah nak baca nanti. :P

1) Baca buku sebanyak yang mungkin. Buku-buku ilmiah. Pasal pregnant. Tapi ada certain orang depends sangat baca internet. Macam aku. Pening kepala kalau mengadap PC lama-lama. Tekak aku akan jadi semacam kalau aku online lama-lama. Dan paling tak best aku rasa bila baca any info kat internet, better aku buat hardcopy so bila-bila boleh baca. Bagi aku, bila baca dari hardcopy lagi terkesan melekat dalam otak. Itu memang aku amalkan time belajar dulu.. :P

2) Yang ni korang jangan ikutlah kot. Aku suka sangat lah baca komik Shin Chan. Kalau travel mana-mana, contoh time pregnant bila aku balik KL rumah mak, mesti aku naik ETS. So before naik ETS tu memang aku akan request kat suami aku suh beli komik Shin Chan untuk aku baca dalam train. Tu yang anak aku mungkin active semacam Shin Chan dan pandai kenakan orang seawal usianya.

3)Kerapkan baca Al-Quran. Terjemahannya sekali. Pastu jangan lupa baca Surah2 yang disarankan baca mengikut tumbesaran kandungan. Contoh, saat bulan-bulan terakhir nak tunggu melahirkan baby, korang baca Surah Maryam ; memudahkan bersalin (dengan Izin Allah). Macam aku, dah duduk kat wad pon masih lagi dengan al-quran tafsir aku. Time tunggu melahirkan pon, aku sempat lagi habiskan terjemahan Surah Maryam. Malah selepas bersalin kebetulan aku kena jaga baby yang masih dalam wad pediatrik (sebab baby kena cover dengan antibiotic kesan dari air pecah dulu lebih 24jam) pon aku masih baca terjemahan al-quran. Bukan kah bagus membaca al-quran walau hanya terjemahan. Sebab time tu kan kotor. Mana boleh pegang al-quran.. So baca je lah terjemahan, (al-quran terjemahan).

4) Main Sudoku macam nak gila. Aku sendiri tak plan benda ni. Mungkin hormone atau pembawakkan baby. Aku tersangatlah suka main Sudoku.. Siapa2 pakai handphone blackberry, mesti ada software Sudoku kan. Memang sehari tu aku mampu settle sampai bepuluh-puluh Sudoku sehari. So sekarang dah takde lagi level yang patut aku reached sebab dah habis kesemuanya time mengandung aku buat. ;)

5) Solat jangan tinggal. Tak kira mengandung ke tak, jangan tinggal solat. Time perut dah besar, pepandai aku lah angkat kerusi sendiri tanpa mintak bantuan orang bawak ke surau untuk solat duduk. Korang boleh google cara-cara solat duduk. Selagi mampu berdiri, perlu permulaan solat dengan berdiri.

6) Berfikiran positif. Sebab time aku pregnant , HB aku selalu lah rendah. Selalu sangat bacaan HB bawah 10. So nurse memang guna fearness tactic lah kan , cakap nanti baby tak cukup sifat lah, baby lahir kecik lah, baby sakit lah.... Tapi aku ni malas amik pusing sangat. Cukup vitamin2 yang perlu aku makan tu ikut sukatan dan cara pemakanan, aku yakin baby aku sihat.

7) Tengok gambar baby-baby comel. Ini orang kata dapat membantu lah kan. So aku pilih gambar baby comel duduk pakai ihram depan kaabah. Bukan kah itu lagi indah??

8) Hapuskan rasa jealous, cemburu sakit hati tengok orang lain. Yang ni fikir-fikir lah sendiri. Bukam sekadar perasaan cemburu sakit hati je, semua sifat mazmumah harus elak. OK.

9) Berdoa banyak supaya mudah nak bersalin. Tak logic lah kan kalau mintak tak sakit langsung. Tapi at least mintak lah Allah permudahkan segalanya. Macam aku, air dah keluar. So doctor expect lahir petang 26Feb tu, tapi sebab labor room penuh, maka dorang drag dari masuk ubat ke besoknya. Macam aku, induce pukul 750pagi, jam 10 pagi aku dah rasa contraction teramat. Pukul 530 petang, dah deliver baby. So dalam 7jam setengah je bertarung nyawa.. Alhamdulillah lahir pon normal. Tak perlu bedah-bedah semua. Normal orang kata lagi senang nak berpantang. Macam aku memang berpantang berhabis-habisan. Tapi ada yang tak pantang tu masing-masing punya badan lah kan. sekarang takde effect, mungkin. Tapi akan datang? Kau jangan jealous pulak kalau orang lain punya badan solid molid tapi kau punya badan macam apam kembung, menangis aku nanti kalau aku tak berpantang... Nanti aku boleh share cara aku berpantang pulak dalam entry lain OK.

10) Tepuk tangan. Entry dah sampai ke penghujung....



-Azida Lutafias-
Love Writing & Monologue