Thursday, December 18, 2014

I Only Knew

Pernah tak rasa rindu sangat-sangat? Lepas tu hati rasa sakit. Sakit macam dicengkam cengkam hati tu. Jantung berdegup laju. Pemikiran melayang-layang. Susah nak rungkai sakit hati tu. Tapi kalau pernah rasa derita, awak akan rasa pilu sakit tu.

Kenapa masih bermimpi. Kenapa hari-hari masih teringat. Kenapa. Bukan I tak mulakan chapter baru dalam hidup. Malah dah hampir 4 tahun chapter lama berlalu dan dah mulakan chapter baru. Tapi kenapa sukar?

Apakah petanda?

Soal hati payah nak rungkai. Siang malam. Berlalu pantas. Sedetik berlalu. Setahun lamanya I rasa. Kehadiran lalu sukar dikabur. Apakah I tak usaha melupakan. Seolah-olah I tak usaha. Padahal kerap dan sentiasa belajar untuk melupakan.

Walau sakit hati ni. Walau tegar hati itu. Tapi hati ni tak pernah nak fikir sejarah hentaman hebat dari hati yang buat hati ni terluka. Mungkin kerna hati ni telah terluka parah. Tiada pengubat yang mampu tutup luka lama. Semakin parah.

Hati sebelah. Hati sebelah.

I punya semua yang I kehendaki. Tapi mengapa masih tak redha pemergian itu? Mengapa masih mahu pusing kebelakang? I manusia biasa jawapannya. Adakala I redha. Dan tatkala I tak mampu untuk redha, I megalah jadi pasrah. Belajar untuk redha melalui pasrah.

Kenapa semua ni jadi tatkala I perlukan semua tu. Kenapa diam tatkala kita berada di puncak kebahagiaan tu tiba-tiba hentaman hebat yang I dapat? Kadang-kadang hati sakit. Kata-kata lalu buat hati ni semakin parah. Cukuplah dugaan lalu dan kekhilafan lalu. Tapi kenapa perlu menghukum diri ni. Khilaf kah I pada You itu. Sakit.

Dalam geram kata-kata itu. Buat hati ni cekal untuk berganjak. Cuba berganjak setapak. Cekal hati. Lalu I fikir jika ada kepentingan pada hati itu, akan pasti hati itu cuba menarik hati yang cekal ini. Tapi malangnya tiada. Lalu hati ni pasrah.

Mungkin kepasrahan hati ni buat hati ni tak dapat lupakan walau sudah lama berlalu saat genting itu. Terlalu sukar hati ni lalui liku-liku. Seharian bertemankan air mata. Semalaman bertemankan Al-Quran Nur Qarim di sisi peneman tidur malam. Dengan harapan dapat melupakan segalanya secepat mungkin. Dengan harapan ada magisnya, Malangnya. Tiada apa berlaku.

Malah jiwa ni semakin parah. You bertemankan kegembiraan bersama yang lain. Di hadapan hati parah ini. Bersaksi kan mata hati yang derita ni. You tergamak menunjukkan kegembiraan hati itu pada hati beku ni. Kaget. Tiada apa terungkap. You mula rapat dengan kawan sepejabat. Depan hati hancur ini. Telinga jangan di tanya. Malah mata sudah menjadi saksi. Pertemuan di tepi kereta si dia buat mu itu buat jiwa ni lagi bekecai. Tiada kata. Bisu. Lari ke dalam. Ambil handbag, bawak kereta. Laju. Cuba lari. Cuba lupakan apa mata ni saksikan. Cuba tutup rasa sedih. Tapi siapa mampu tipu hati sendiri. Siapa mampu tipu perasaan sini. Tatkala marah sekali pun tak mampu hati ni menipu hati sendiri. Air mata bederai. Tanpa henti. Pulang ke rumah. Toilet jadi tempat simbahan air mata. Tak cukup toilet bantal jadi mangsa. Lalu hati ni pasrah. Lalu hati ni yakin yang You tak kan kembali. You tak kan datang lagi, Malah You tak kan pernah singgah lirik mata You untuk kehadiran hati ni lagi.

Terima kasih. Atas semua langkah pertama yang You tunjukkan pada I. Langkah pertama You setelah ketiadaan hati ni.

Hari ni. Sama macam lalu. Terasa sakit. Kenapa Allah tak izinkan You hilang dari mimpi I. Kenapa Allah tak izinkan I melupakan You.


Allah saja yang tahu. Al-fatihah buat You. Setiap kali teringat. Setiap kali rindu. Setiap kali terdetik. Itu juga lah hadiah setiap ulang tahun kelahiran You. Ingat You selamanya.

:')

-dzaOnlynow2217


Thursday, September 18, 2014

Hari Ke-2 Di Bandung (Part 3)

Phew.. Phew..

Dalam entry lepas lupa nak selit gambor bilik si Indah Halina ngan Tajul Zen tu.


Saja snap pic ni. Teringat drama tu time si Abg Zen tu ketuk bilik Indah nak mintak tumpang mandi sebab shower rosak. Pheeww..

Abg Zen. Bukan rosak lah. Abg Zen kena bukak yang air panas tu lama sikit. Then keluarlah air panas :P. Hehehe. Saja je nak anje2 tau ngan Indah :P

Ok. Teruskan hari kedua di Bandung.

Early woke up. Sebab dah kedengaran orang dok breakfast kat dining place tu. Maklum ler bilik kami kan betul-betul lah ngadap tempat dining. Jam pukul 7 pagi. Tu waktu Malaysia. Maknanya time tu pukul 6 lah kan. Tapi dah cerah ! Subuh kat sana 4.30pagi tau. Waktu sana lah. 

Breakfast pagi tu ada nasi, ayam goreng kampung, dan sayur goreng. Kering lagi nasi pagi ni. Agaknya orang Indonesia ni memang suka makan kering-kering kot. Kalau ai lah makan kering-kering hari-hari memang sembelit lah jawabnya ! Heheh..

Jom tengok gambar time breakfast !




Tu laki ai. Pegang anak. Tunggu turn nak makan. Feww..


Nenek & Aki. Kemain semua dok pakai baju Istanbul ye. Kebetulan pula suami ai, abah & adik bawak baju Istanbul. Pastu dok bising-bising ramai-ramai.. Hehe.


Amboi. Kemain lagi aku. Makan sambil becakap ye ! Anak dah turun bawah. Babah dah lepas anak. Tu signal tu sebab mak nya makan lambat sangat kan. Signal nak suh cepat habiskan makana. Tapi aku tengok kawasan tu macam tak bahaya sangat. So aku suh biarkan. Lagipun ramai kat situ. Boleh tengok-tengokkan. 


Ni lah parabola tu ! Sempat ko Ayoi snap pic piring ajaib ni. Dia memang teruja. Sebabnya dapat channel over the sea lah sangat. Dah tu bukak channel cerita Upin Ipin je kannn. Kat Malaysia


Tengok budak kecik ni. Tah apa lah yang dia buat tu. Macam2.

Jom siap-siap bejalan !!







Monday, September 8, 2014

Sesudah Tiba Di Bandung

30 Aug 2014 - Bandung.

De' Tropis Guest House.

Pagi buta. Tah masa bila abah bergambar. Yang pasti time ni mungkin aku tengah bertarung nak tidurkan Aazad kot. Tapi malangnya, Aazad sangat payah nak tidur malam tu. Kejap nak ke bilik Aki dia. Kejap nak ke bilik kitorang. 

By the way, aku booked thru Agoda. Untuk 2 malam, 2 bilik total is RM 52+.++. Okay lah kan. Konsep Bali tu yang aku terpegun tu. Asal-asal aku tengok drama TV3, Kerna Terpaksa Aku Relakan. Ala part yang Tajul Zin & Indah Halina tu pergi ke Bandung atas urusan business. Pastu Si Zin tu pulak boleh hilang wallet kan. So kekonon dorang terpaksa merempat rumah tumpangan. Benci aku. Dalam drama tu, shoot kat pintu bilik je Zin main ketuk-ketuk pintu bilik Indah kan. Nak tumpang mandi lah, tumpang iron baju lah. Actually tempat ni cantik sangat decoration dia. Bagi pecinta decoration ala Bali macam ai ni memang lah terkesima tinggal di sini. Segala pelusuk ai amik gambar tauuu. Senang nak ambil ilham kalau nak decorate rumah nanti.

Oh ya. Guest House ni sesuai untuk family yang ada anak mahupun belum ada anak. Tapi untuk honeymoon berdua-duaan tak sesuwiiii... Nanti bilik-bilik lain dengar bunyi tak enak pulak kan. Bahahaha. Pergilah cari hotel yang kalis bunyi. Sini sesuai untuk family. Siap boleh request extra bed. Bila besar jugak then ada toilet. Channel TV memang superb. Kat Indonesia ni dorang advance sikit dari Malaysia. Dorang pakai parabola. Memang dapat channel luar dan dalam negara. Wehuuu. Upin ipin sure ada. Indon ni famous ngan Upin Ipin. Bila tanya dari mana kita jawab Malaysia, dandan dia cakap Upin Ipin. Penampor nak? Heheh.

Kawasan guest house ni kawasan perumahan elit. Ada certain rumah dah tukar status jadi premis. Mula-mula sampai tu macam takut. Ai kan jenis penakut. Suka bercuti, tapi kepala ni suka bayang bukan-bukan. T__T. Sedih noks. Tapi takut tu hilang bila tengok kat celah2 antara lantai dan pintu bilik lain menyala lampu. That means memang full bilik kat situ. Mihmihmih. Tu memang dah jadi kebiasaan aku. Tidur hotel mana-mana benda paling penting aku buat is perhatikan bilik mana lagi ada guest. Supaya aku rasa tak takut if ada orang dekat-dekat dengan bilik aku stay. Sedih kan ahkak niiii...


Abah sempat buat kopi. Oh ya. Pantry pun ada. Tapi GH ni memang dah sediakan 1 serve table ada kopi, teh, water dispenser untuk guest nak buat air memalam. So laki aku ajak abah buat kopi. Kemain lagi ye. Oh ya. Sini takde nya tempat karaoke yang boleh korang anak menantu berjimba :P


Posing depan bilik. Depan setiap bilik ada rest chair camni. Suka angatt.




Room aki, nenek & adik. KUTA okay. Bali sangattt..


Room ai, hasben & adik yg laki tu. UBUD.


Oh ya. GH ni include breakfast okay. Dalam room lupa pulak nak ambil pic. Maklum ler pic ni pun bukan aku yang snap. Adik yang laki tu suka amik gambor. Harap ai, memang tak boleh harap. Pheww.. *kesat peluh


Next entry cerita siang nya pula ya !

Jakarta - Bandung Family Trip (Part 1)

29 Aug 2014 - Jumaat

Jam 12 tengah hari, kami sekeluarga sudah pun bersiap-siap nak menuju ke airport KLI. Bergegas ke sekolah mak nak ambil mak. Mak terpaksa balik awal haritu. Perangai mak ni , dia sangat komited pada kerja. Tak pernah MC. Tak pernah ambil leave sesuka hati. Bagi dia, leave adalah time school holiday. So kali ni nak pergi holiday pun, kami terpaksa ambil hari yang cuti sabtu, ahad plus isnin pula cuti ganti untuk Merdeka Day. So dapatlah dalam 3 hari 3 malam bercuti kali ni. 

Tiba kat KLIA dalam jam 1 tengah hari. Pastu terus self-check in pakai kiosk. Kali ni travel naik KLM Royal Dutch Airline. Kepunyaan Belanda. Actually flight ni just transit in KL from Amsterdam to Jakarta. Therefore, it must be passengers yang nak turun kat KL kan then those yang nak ke Jakarta from KL boleh lah replace mana-mana yang kosong kan. Lepas check-in and drop baggage, still ada masa. Moh bersolat jamak terus. Boarding time 3.10petang. Dalam jam 3 kami semua naik train untuk ke Gate C2. Aku belum pernah lagi naik train. Orang kata flight besar-besar je baru dapat naik train. Kata orang. Dan kebetulan, naik KLM flight adalah flight Boeing 777-200. Kira besar. Husband lah jadi guide kami. Dulu dia naik Emirates Airlines pun kena naik train ni. Phewww. Last year aku pergi Jakarta jugak tapi naik MAS so tak merasa naik train ni. 

Train to Gate C2


Performed Solah before boarding

Waiting for boarding. Aazad memang tak reti dok diam walau seminit. 
Ada je benda dia nak explore. Ni makcik dia dok dukung sebab dia nak main public phone.



Aki, anak dan suami. 


Our flight ! KL 809. Boeing 777-200


In plane. Aki , nenek & paksu. 

On board. Memang tak dok diam budak kecik ni. Dari depan pass dia kat nenek dia. 
Bukannya nak tidur dalam flight. Ingat dapat lah rest.

Journey to Jakarta dalam 2jam. Tapi flight ni macam laju. Supposed tiba kat Soekarna Hatta Airport around 5.25 (Indonesian time). Tapi kami sampai around 5.10ptg. 15minutes early. 

Although tiba awal pun, tapi time nak check-out kat imigresen sana punyalah lama. Beratur tak ingat panjang. Tu baru 1 flight tiba. Kalaulah dalam masa yang sama flight lain jugak datang macam mana? Tak silap aku, lepas flight kami landing, ada lagi flight dari Jeddah pun sampai. So how? Kat airport sana tak macam negara kita. Negara kita ada yang auto system. Kat sana semua manual. 


Dah tu pulak. Keluar dari airport, jenuh pulak cari Pak Supir (Pak Cahyadi). Simcard Indonesia ada bawak yang last time datang punya. Bila on, service dah out. Rupanya kat simcard just boleh tahan 2bulan je. If tak top-up dalam masa 2 bulan expired. Then, datang lah penjual jalanan jual simcard. Terpaksa beli. Gila apa kalau tak beli macam mana nak contact Pak Cahyadi kat sana. Sebelum beli simcard tu ada jugak try tanya orang-orang kat situ. Siap tunjuk pic profile muka Pak Cahyadi. Sah-sah lah mana diorang kenal kan. Bahahaha. Tu keje laki aku lah tu. 

Pak supir datang. Kitorang gegas gerak ke Bandung dari Jakarta. Sebab plan nak 2 malam kat Bandung dan malam terakhir nak tidur kat Jakarta. 

This trip macam new experiences untuk aku dan family. Sebab ni lah 1st time mak,abah, & adik-adik merasa naik flight. Sangat kasihan kan. Ada orang siap cakap lagi pergilah merasa naik flight. Amboi! Kemain kau ye. Macam mak aku takde duit pulak selalu pesan naik flight. Mak aku sedap je balas. Dia bukan tak nak. Tapi lepas anak-anak dah habis belajar dan selesai tanggungjawab baru dia nak belapang dada. Best ayat mak aku. Tu yang sakit dan terasa hati punya pasal, aku terus booking ticket pergi Jakarta. At 1st place nak pergi Medan. Tapi mak aku ni macam-macam fikir. Sebab pernah bekas jiran aku dulu meninggal sewaktu bercuti mencari adik-beradik kat Medan.Van jatuh gaung. Ada masuk surat khabar. Mak aku jadi ngeri pulak dengan gaung kat sana. Hehe. Takpe mak. Ajal maut kat tangan Allah. Kalau ditakdirkan masa dah nak sampai, tengah duduk pun boleh mati :)

On the way to Bandung dah jam 7 malam macam tu. Kat Malaysia dah jam 8. Tu yang gelap kat sana lain macam. So decide dengan Pak Cahyadi nak singgah dinner kat KM 57. Tahun lepas aku pergi pun ada singgah rest area KM57 ni. Sini macam-macam ada. 

So malam tu lah 1st time mak abah makan makanan real indonesian meal. Time nak order tu pun dah konflik. Abah mintak air teh o panas. Mamat tu tak faham. Last-last aku order air teh botol je untuk semua. Yang kelakar tu, mak aku ni tekak lain sikit. Teh botol tu memang ada rasa pahit dan bau macam bunga2 yang india selalu pakai tu.. Terus mak aku kembang tekak. Tegelak aku bila teringat mimik muka mak aku nak telan nasi kering ngan ayam goreng. Kalau kat tempat kita, kira tu nasi ayam penyet. Cuma kat sana takde serve sekali sup. Kalau nak kena side order. Tak terfikir pulak aku time tu nak order sup. Bukan apa, aku terlalu berhati-hati pergi kali ni. Tak nak sakit perut berulang kembali. Tahun lepas pergi, suami aku merana 2 hari sakit perut mencret. Aku kena time dah balik Malaysia. Ngeri mak nakk.






Teruskan perjalanan ke Bandung. Jalan macet. Standard highway macet. Nak nak pulak hari tu Jumaat. Memang ramai orang Jakarta pergi bercuti ke Bandung. Bandung ni sejuk. Macam kita  pergi Cameron. Sebab tu ramai orang Jakarta bercuti kat sana ;)

Tiba di De' Tropis Guest House dekat 1 pagi. Aku booking guna Agoda.com . Memang jimat. Sebulan sebelum pergi dah booking siap-siap. Dan bayar kemudian. Guna credit card sebab nanti on due date, dorang akan deduct terus dari credit card. 

Okay. Nanti sambung hari pertama di Bandung. :)
















Saturday, August 23, 2014

MH17, Mommy pun sentap hati



Salam Aazad.

Harini, 22 Ogos 14. Hari Malaysia berkabung untuk MH17. Aazad mungkin kecik lagi sekarang ni nak faham apa tu berkabung. Okay. Mommy cerita sikit ya. 

Berkabung tu kalau macam kita beragama Islam tak sedap lah panggil berkabung. Itu untuk agama lain. Macam kita agama Islam, sekadar menghormati dengan membaca Al-Fatihah untuk mangsa-mangsa terkorban. Okay. Nak tahu lagi? Aazad dah nanti, Aazad akan lebih faham. 

Harini Mommy tengok 'live' kat Tonton Online. Sayu hati Mommy tengok upacara 'bertafakur'. Apa yang Mommy lagi sedih bila dapat tahu kawan husband twin kawan Mommy time Dip & Degree dulu involved dalam nahas tu.

Mommy cuba letakkan diri Mommy jika perkara tu Mommy yang hadapi. Tapi Nauzubillah. Sebab Mommy tak kuat. Tak setabah ahli keluarga mereka mungkin. Dengan Aazad masih kecil. Mommy belum cukup kuat nak tempuh semua tu. Apatah lagi untuk berhadapan dengan 'press'. Yang semua tu membuatkan Mommy lagi sedih dengan persoalan-persoalan 'press'..

Kadang-kadang. Bukan bencana nahas macam ni je Mommy takut. Sebab kematian akan datang bila-bila. Kita sendiri tak tahu saat bila kita akan kembali kepada Allah. Bila kita akan hadapi kesedihan kehilangan. Tambahan pula, bila Aazad hadir dalam hidup Mommy, buat Mommy lagi takut nak hadapi sebarang kehilangan. Apatah lagi kehilangan melibatkan nyawa orang yang kita paling sayang.

Mommy akui. Setiap perbuatan Mommy, setiap tindakan Mommy, setiap pergerakkan Mommy diselubungi rasa takut yang kadang-kadang buat Mommy mengalirkan air mata tanpa sedar bila membayangkan sesuatu yang buruk berlaku pada Mommy.

Kita kat dunia ni sementara , anak. Mommy sendiri tak dapat tahu ajal Mommy bila. Saat Mommy pergi, Mommy tak tahu samada Aazad sudah faham apa itu kematian atau masih belum. 

Mommy tak henti-henti berdoa supaya kita semua dijauhkan dari malapetaka , dari bencana yang dasyat yang boleh meninggalkan kesan momento yang hebat pada kita semua. Sebab Mommy tahu kita semua tak kuat. Kita semua tak mahu kehilangan. Tak mahu berdepan dengan kehilangan.

Mommy nak, Aazad kena belajar terima sesuatu musibah dengan sabar dan tabah. Andai umur Mommy tak panjang, Mommy tahu Aazad akan tercari-cari Mommy. Sebab Aazad masih kecil. Dengan sekarang ni Aazad betul-betul dalam mengenal orang sekeliling, sudah pasti Aazad tercari-cari mana Mommy. Cuma nak diluahkan tu tak dapat. Nak pulak, Aazad masih menyusu badan. Setiap malam sebelum tidur akan nyusu dulu, tengah malam tejaga pun nak susu Mommy jugak. Macam mana.....

Mommy sayang Aazad.

Jadi anak yang baik dan bijak. 
















Sunday, July 13, 2014

Review breakfasting at David's Diner


Hi.

Pusing-pusing kat Ipoh cari tempat nak berbuka puasa. Before this pernah review pasal tempat makan yang best-best kat Ipoh. So kitorang pergi David's Diner dekat area Greentown. 

Actually rasanya owner ni Indian kot. Sahih lah kot sebab dapat business card pun stated nama David. Tapi jangan risau it is Halal restaurant. 

Pasal price. Quite reasonable. Semua orang pun mampu. Paling senang menu nya ada set and ala carte. So better pilih set sebab all in one kan. Takyah nak order asing-asing. If order ala carte price will be big different lah kan compare to set. Berbaloi sikit order set.


Ni meal aku. Nama simple. Takde lah so complicated lidah terbeli-belit nak sebut kan. My one is  Grill Chicken Chop. side dish amik mashed potatoes cheese and curly fries. 


Fildauz punya. Macam biasa dia kan peminat tegar kambing. So pilih lamb grill. Side dish ambil baked patotoes and onion rings.

Oh ya.

Kalau pilih set. First pilih main course nak apa. Nak chicken ke, lamb ke, beef ke.

Secondly, pilih 2 side dishes. Yang ni paling best. Sebab sangat banyak pilihan. More than 15 types kot. 

Thirdly, pilih nak salad atau soup (mushroom soup/chicken soup).

Then pilih air. Semua fruits juices ada. 

Lastly pilih dessert. Ada fruits cocktail, brownies or cheese cake.

 

While waiting for berbuka, Babah took mommy & Aazad picture. 



Meals. Mungkin persembahan pada pinggan  kurang kot. Tapi the taste is so yummy. Plating letak nombor 2.



The decoration. It is american taste restaurant. Ala biasa lah western food kan mestilah so westtt...

So sesiapa nak try boleh lah. Cash or credit card acceptable. 

Selamat berpuasa!





Wednesday, July 2, 2014

Ramadhan 2014 - Smoothies Dan Puasa

Salam Ramadhan.

Alhamdulillah bertemu Ramadhan kali ni. Sebelum ni selalu fikir dapat ke sambut Ramadhan. Sebab dalam tahun lepas dan sebelum Ramadhan terlalu ramai kawan-kawan mommy yang meninggal. Naik seram mommy. Bukan apa, mommy pun tak tahu ajal mommy bila. Selalu sangat mommy fikir-fikir macam mana mommy mati. Bila mommy mati. Susahkan orang ke tak. 

Eh. 

Tetiba guna 'mommy' pulak kan. Bukan apa. Saja tukar angin. Asyik angin monsun barat daya je. Apa salahnya angin monsun timur laut pulak kan. Guna mommy lah best sikit. Baru lah rasa naluri keibuan tu kuat. Perghhh. Tak boleh tahan sangat ayat.

OK.

Cerita pasal Ramadhan, alhamdulillah dah hari ke-4 kita berpuasa. Macam tak sangka. Hari ni dah hari Rabu. Anak mommy, Aazad pun dah umur setahun empat bulan. Dah besar. So, setiap kali sahur start first day puasa, Aazad pun bangun sekali. Sibuk makan sekali ngan mommy & babah. Makan bersungguh-sungguh pulak tu walaupun baru celik mata. Kalau mommy sure kena amik mood nak makan dulu baru boleh telan makanan. Aazad tak. He's so different. Celik mata, mata bulat. Bangun keluar bilik terus pergi kat kitorang then mintak makanan. Muka pun tak basuh lagi. Haishh

Mommy bangun pukul 4.30pagi. Masa first day puasa terbangun lewat. Just minum-minum air je. Oh ya. Sebelum Ramadhan mommy dah ready sesiap untuk puasa Ramadhan. Mommy still ada balance kena ganti puasa. So dah masuk Rejab dan Syaaban mommy struggle nak habiskan jugak puasa ganti. Then mommy pun ada cerita kat babah, bila mommy puasa mommy tak rasa apa-apa. Mommy just sahur minum air masak bebanyak sebab mommy kan still breastfeed Aazad. Tapi alhamdulillah. Tak rasa lapar atau pedih perut. 

Tapi.

Bulan puasa ni. First day kan bangun lewat. So mommy & babah just minum-minum air. Bebanyak. Babah pun cakap takpe. Sebab dia percaya apa mommy kata time mommy ganti puasa tu tak lapar dahaga pun just minum air masak. Babah pun tak risau lapar atau dahaga.

Tapi lagi.

Rupanya tidak. Dugaan Ramadhan tersangat lah hebat dan lain. Lesu je rasa. Mommy duduk rumah buat kerja rumah sikit-sikit dan penat. Aazad pulak keluar jejalan dengan mama Bibah dia. So tinggal lah mommy. Memang mommy lelap mata lah kan. Then babah balik kerja, babah pun cakap benda yang sama. Lesu je rasa. So babah kata kita perlu sahur bebetul. Supaya tak lesu. 

OK.

Esoknya sahur kitorang makan macam biasa. Cuma aku ni senang rasa loya lepas makan. Tak boleh makan banyak. Just aku minum air bebanyak je. Aku pun ada buat epal kurma smoothies. Alhamdulillah memang tak rasa lapar. Ala, pakai shake N take punya blender tu. Senang je.



This time Banana Strawberry smoothies.

Recipes

Banana Strawberry Smoothies.

Pisang
Strawberry
Natural Yogurt
Ice cube


















Mixed all ingredients. Blend. 

Senang je nak buat. Kalau nak manis letak lah gula atau masuk je vanilla ice cream. Tapi mommy tak letak gula atau pemanis. Sebab pecayalah manis buah lagi sedap.

Bye!







Friday, June 20, 2014

KL-Jakarta-Bandung (Part 1)

Hi.

Dah lama nak cerita pasal pergi holiday. Tapi asyik tertangguh. Terperap entry dalam draft. Dah hampir setengah tahun. Kalau nasi, dah basi lama dah.

OK. Dalam entry ni ada beberapa tips sebelum decide nak pergi holiday. Tak kisah lah mana-mana pun. Jauh ke dekat ke. Sebab kadang-kadang experiences memasing berbeza-beza kan. So mungkin ada yang dah face experiences sama macam aku.

Bila suami kata jadi pergi holiday, kelam kabut tak dibuatnya. Sebabnya last minute decision in September 13. Kitorang pergi pun under family company trip husband. Oh ya. Bestkan company husband boleh bawa family. Sebab company aku memang tak dapatlah nak bawak family. Lagi company bear all costs. Alhamdulillah. Husband kata sebab tu company melayu. Bos melayu.Staff pun melayu. So macam understanding tu high. Aish. Racist pulak bunyinya. Tak lah. Bagi aku , aku rasa itu cara yang bagus untuk company dia. Mungkin a great deal strategy nak reduce tax imposed kat company kan. Lagi banyak company spent for their staff lagi banyak lah dapat exemption kan. If not mistaken.

Jadi, bila husband kata kitorang dapat pergi sebab ada kawan dalam team dia memang tak nak pergi dan nak cover shift hour husband, melompat lah I ! 

Lekas-lekas renew passport. Pergi Imigresen Lumut senang dan cepat. Aku siap jujur cakap actually passport lama dah expired & ada kat KL, so aku tak balik KL, macam mana nak ambil kan. Tapi punyalah baik pegawai tu, dia just put note kat renewal form aku as 'missing passport'. Actually tick je dalam form tu. So passport lama still ada kat aku. Yelah. Nak simpan buat kenangan. Walau dalam passport tu sendu je cop oversea. Bukanlah kerap ke luar sangat pun. 

OK. Part renew passport dah settle. Passport Aazad pun dah buat. Husband takyah. Sebab passport still fresh. 2012 dia pergi kerja kat Turkey. Jimat dah duit renew untuk dia. 

Tinggal buat list je. This is first time travel oversea together with baby. Small baby. Below 1 tau. Memang aku google experiences dari blog-blog, get some tips from others yang dah pernah travel dengan baby below 1year. Apa yang kena bawa. Apa yang kena prepare. Tapi guna common sense pun boleh actually. Cuma aku takut ada important things yang miss out. Naye aku. Better get some info kan. Tak rugi pun.

Aku dapat senaraikan benda-benda yang penting ikut individu. Aku, Fildauz & Aazad. OK. Nampak kan barang-barang Aazad yang win. Paling banyak. Dari sekecik-kecik alam hingga sebesar-besar alam benda dia kena bawak. Tu kira benda paling basic & most importan things. Korang sendiri boleh nampak kan list ni. Aku dan X-large picture size senang korang nak baca. Meeee...


Bagi aku, paling penting adalah barang-barang Aazad. Sebabnya kita tak tahu tempat orang ni macam mana. Kedai kat mana & macam mana. Ada jual apa kat sana. Payah kalau ada barang yang missed. Then barulah terhegeh-hegeh nak cari kat sana pastu tak tahu pulak kan ada jual ke tak. Barang-barang baby ni kan kes sensitif. So sediakan payung sebelum hujan.

Macam aku ada experience aku sendiri. Susu Aazad kitorang bawak satu paket 600gram baru tak bukak lagi. So sepanjang kat airport memang aku dah prepare sesiap letak dalam milk container. Senang kalau Aazad nak susu terus bancuh on the spot takyah nak bukak-bukak paket baru. Tapi kan, aku pergi dari 26 Nov - 1 Dec. Ada kot dalam 5 hari. Tak cukup tau susu tu. 

So dekat sana aku ada beli susu S26 (Vanilla). Padahal Aazad tak minum susu berperisa. So saja try. Lagipun mana ada Enfalac A+ kat sana kan. S26 mungkin lah dia boleh minum sebabnya Aazad ada jugak consume S26 a few months after born. Then ada masalah tak berak, so kita tukar Enfalac terus OK. Hari-hari 'invest'. So remain jelah Enfalac walau harga high sikit kan. Malangnya Aazad tak nak minum langsung. Buat berkali-kali dia taknak minum. Satu hari suntuk tak nak minum susu. So cucu cap gantung jelah jawabnya. Malam akhir tu, agaknya dia dah haus sangat kot, dia minum habis sebotol. Aazad ni pelik sikit. Dia kalau nak minum susu, nak panas. (Bukanlah panas sangat, macam suam-suam). Kalau susu dah terdedah lama bawah kipas kan cepat sejuk, em memang dia tak nak lah.

So ni lah a few things yang penting untuk baby.

Basic plus important things.

- milk powder
-thermos (letak air panas)
-botol air masak
-pampers
-pushchair/buggy (if baby dah kuat dan badan dah keras boleh pakai ni instead of nak bawak stroller kan)

Susu bawak lah paket extra. Sebab susu anak kita minum takut sukar nak cari brand yang sama. Thermos penting! Senang nak keep hot water. Kat mana-mana pun boleh bancuh susu. Pampers nak bawak cukup-cukup pun OK. Seba kat mana-mana sure ada jual pampers. Unless anak korang ada skin problem so terhad pakai the same brand pampers je. Be prepared. Buggy/pushchair pun penting. Tak lah lenguh nak dokong baby kan. Plus atleast ada jugak tempat baby nak rest untuk tidur ke. ;)

So ni lah few tips. Selebihnya kena kreatif. Fikir apa yang patut dan tak patut. Macam ada certain mommies nak bawak toy/teddybear bagai. Rasanya macam tak perlu. Sebabnya akan kurang allocation berat luggage korang. 


See in part 2.

Bye!

































Thursday, May 29, 2014

His First Birthday!

Hi,

Jadi first-time parents ni sangat lah best.

Paling best bila anak dah nak setahun. Tapi macam aku Aazad belum setahun lagi, aku dah berangan nak buat Birthday Party. Alahai. Still fresh in my mind after Aazad was born, a few  months later, aku dah siap cakap kat Mak aku nak sambut birthday Aazad kat KFC. Bukan apa. Mak aku ni cikgu tadika. So bila ada event birthday kat sekolah je selalunya diorang akan celebrate kat KFC. So bila aku tengok macam best je. Tapi kalau aku berangan nak buat kat KFC, berapa pulak guest yang aku boleh invite kan. Pun macam tu aku teringin sesangat. *masa tu lah

Then, bila Aazad almost 1 year, mulalah Fildauz terfikir yang dia pernah berniat nak buat kenduri doa selamat time aku selamat deliver Aazad dulu. Mana tak nya, Fildauz cakap tengok aku macam dah teruk sangat menahan sakit nak bersalin. Sampai dia menangis sebab kesian kan aku. So dia pun niat dalam hati nak buat kenduri bila semua selamat. So bila dah niat tu , faham-faham je lah. Kita kena lah tunaikan kan. 

So, dari plan nak celebrate birthday kat KFC, terus tukar plan celebrate birthday Aazad kat rumah je then boleh buat kenduri at the same time. Senang. Bila dah nak buat kenduri plus birthday ni, baru aku tahu yang bukan senang nak arrange everything. Selama hari ni kalau celebrate birthday , kenduri , open house ke semua mak abah yang arrange. Aku just top up tenaga dan idea mana yang patut. Bila kena arrange event dengan Fildauz, beku jugak lah kan.

Then, we decided to celebrate Aazad's birthday together with Majlis Doa Selamat.

Simple. Jom tengok gambar.


Invitation card.



Cake. 
RM 100. Fresh cream cake.
Ni pun tempah last minute kat wife kawan Fildauz. 
Aku sendiri tak sempat makan. T__T




Me, Fildauz, Aazad and all the anak jiran.




Tengoklah gaya Aazad yang sibuk nak potong kek jugak. Pffff..
Yang baju biru tu mak dia cakap memang tak boleh tengok kek.
Sebab nanti dia over ingat birthday dia ;p
Biasalah budak-budak. Tu yang dia pun exicted nak pegang knife.




Susun lilin.



Pom pom pom. Beli kat kedai DIY je.Murah tau & sangat banyak accessories untuk birthday!



Our special guests. Dari Rumah Nur Kasih Bota.



The food.



Neighbourhood. Ramai perempuan sebab on Saturday ramai yang kerja akt area taman rumah aku.
Yang ni semua full house-wife..





Dishes. Nazna Catering.
Business Mak Abah mertua.



My office-mates.



--------




----------


---------



---------



Present from Pak Long. (Abang aku). Kemain lah Aazad mula-mula je.
Lepas tu tak de nya dia nak main ;p




Tengok. Mommy nya tersingkir. Anak pulak diberi perhatian lebih kannn.


Although semua ni simple, tapi alhamdulillah berjalan lancar. Tak hujan. Tu yang penting. So senang orang nak datang :) . Makanan hari tu memang sold out ;) Order untuk 200 orang makan. Memang habis. Mujur lah kan. Tak lah membazir.


End. :)

Thanks for reading!









Wednesday, May 28, 2014

Life and responsibility begin after married.

Hi ,

After almost 4 months tak update blog. Kenapa lah asyik kerap hilang idea. Kadang-kadang idea datang nak up entry time tak ngam. Tengah drive lah. Tengah bekerja lah. Tengah basuh pinggan lah. So masa tu memang tak sesuai nak terus on laptop dan up entry kan. So bila selalu je idea datang time tak kena, aku selalu cakap sendiri. Kekonon akan ingat setiap apa idea yang terlintas tu. Tapi end up. Lupa. Dah memang dasar pelupa kan. Nak nak lagi ni bila dah beranak. Langsung ingatan tu dah macam tak kuat sangat.

Brrrr..

Macam biasa bila balik kerja sampai rumah je terus buat kerja rumah pulak. Berkejaran dengan anak. Oh ya, anak aku dah pandai jalan since 1 year. Tapi masa start 1 year tu , dia jalan tekedek-kedek. Terjatuh. Tersembam semua ada. So sekarang ni dia dah kuat sikit kaki. Dah berlari sikit-sikit. Siapa ada anak atau adik tahulah macam mana sukar nak control bebudak yang baru dapat kaki ni. Diorang ni kadang-kadang action. Macam lah jalan tu laju sangat kan. Macam lah kaki tu kuat sangat kan. Langkah bendul pun belum pandai, tapi action tak nak bagi kita pegang tangan dia.

Since Aazad dah pandai jalan ni. Jangan tanya lah keadaan rumah. Huru-hara!. Kemas ambil masa berejam-jam, end up Aazad sepahkan balik tak sampai 5 minit!. Grrr. Kadang-kadangkan admit sesangat bukan senang tau. Pernah dan selalu jugak lah time Fildauz cuti atau dia shift petang then aku pun lekas lekas call dia. Buat-buat tanya lah Babah buat apa tu. Dah makan ke. And last soalan aku mesti tanya ada kemas rumah ke.. Bahahahaa.

Aku ni jenis segan nak suruh. Sambil tanya tu pun dalam nada gurau. Tak nak lah memaksakan. Orang laki ni jangan nak paksa-paksa. Sebab diorang ni ada kuasa luar biasa. Telinga tahan bebelan. Apa taknya, if kita suruh then diorang tak buat, mesti kita yang perempuan ni nak bebelkan? So bebelan kita tu tak kan ada maknanya! Diorang buat pekak je nanti........ Mihmihmih..

So, life aku TOTALLY CHANGED. 


Since married ni, aku rasa tanggungjawab semakin besar. Dulu tengok mak abah je yang terkontang kanting buat semua benda dar cari duit, bagi makan, kerja kat luar, kerja kat rumah semualah. So sekarang sendiri pulak rasa! Best jugak actually. Tapi kekadang stress! Adventure sangat! Nak nak pulak bila Fildauz tak tolong kemas rumah.Balik je kerja tengok rumah tunggang langgang barang mainan Aazad. Botol susu tak basuh. Pinggan bersepah dalam sinki. Kuali Fildauz goreng nugget tekangkang atas dapur dengan tak tutupnya kuali tu. Sayang lah minyak terdedah kan. Rumah aku ni kategori rumah bersuhu panas. Barang-barang makanan sumpah cepat rosak. Sekejap je dah berbau, berbuih. Fhhhh. So imagine lah kan if tak tolong basuh, then aku balik kerja pun tak sempat nak basuh, melayan Aazad. Then tertangguh esoknya, confirm berbau! Nasiblah kan.



Tapi, selalunya Fildauz tolong. Sangat rajin. Bila rajin dia datang. Fehh. Kilat kilat lantai rumah. Kena malas dia, alahaiiiiiii... Bantal dia baring sambil tengok tv pun dia tak angkat. Botol susu jangan tanya lah. Gelempang... Selalunya botol susu tu Aazad akan minum waktu pagi sebelum pergi rumah Mama Bibah dia. So selalunya memang petang lah akan basuh. Bila Fildauz rajin, aku balik je botol tu dah basuh. Bila dia malas, memang nasib aku lah kena basuh. Kekadang Fildauz tak tolong basuh. Tapi tolong rendam je. Habit dia. Suka sangat rendam botol susu. Takpelah dari tak tolong kan.... *hugs.




So, bukan senang nak berumahtangga ni. Nak pulak kalau hidup suami isteri dan anak kecil. Kalau suami tak buat, isteri buat. Kalau isteri tak buat , suami buat. Macam aku, kadang-kadang tengok rumah serabut sangat, so kadang-kadang rasa cemburu jugak sebab aku dah lah kerja Isnin-Sabtu. Bangun awal pergi kerja balik dah petang. Dah tu, jaga anak sampai anak tidur. Hari cuti pun Ahad je. Ahad pun jaga anak. Tapi bila Fildauz cuti , anak dia tak jaga. Still hantar rumah pengasuh. So jealous lah weh! Bahahaha. Dah lah masa cuti takde gangguan. Boleh lah qada tidur lagi! Pastu rumah pun still tak terkemas. Bila aku balik kerja, apa yang aku fikir is, kalau suami aku tak buat, aku MESTI dan PATUT buat! Ye lah nak harap siapa lagi kan? Aazad? Em. Tu lah namanya tolerate. Kalau Fildauz tak buat, aku buat. Kalau aku tak buat, Fildauz buat. Mihmihmih.

So korang laki bini jenis macam mana?


Til then....






















Tuesday, February 11, 2014